Akut miyokard infarktüsünde kurtarıcı balon anjioplasti sonuçlarımız - Yavuzkır, Mustafa; İlkay, Erdoğan; Karaca, Ilgın; Balin, Mehmet; Dağlı, M. Necati; Arslan, İ. Nadi (My University, 2005)
Amaç: Trombolitik tedavi sonrası infarktüsten sorumlu arterde (İSA) yeterli distal akımın sağlanamaması önemli bir sorundur. Distal kan akımının yeterli sağlanamadığı hastalarda, takip mortalite ve morbidite oranı yüksektir. Gereç ve Yöntem: Bu çalışmada akut miyokard infarktüsü nedeni ile kliniğimize başvuran ve kurtarıcı balon anjioplasti ve stent uygulanan, 6 bayan, 26 erkek (yaş ortalaması: 55±11.8 yıl) toplam 32 olgudaki sonuçlar değerlendirildi. Bulgular: Ortalama kurtarıcı anjioplastiye alınma süresi: 2.16±1.7 saat idi. Hastalar da belirlenen miyokard infarktüsünün lokalizasyonu, %34.4'de (11/32) anterior, %65.6'sında (21/32) inferior yerleşimliydi. İşlem sonrası olguların %94'ünde (30/32) stent yerleştirildi. TIMI-III akım %91 olguda (29/32), TIMI-II akım %9 olguda (3/32) sağlandı. Ortalama ST segment rezulosyonu %66±12.4 idi. Hastane süresince acil operasyon, ölüm ve reinfarkt görülmedi. Hastane çıkış sol ventrikül ejeksiyon fraksiyonu (EF), %42±8 bulunurken, altıncı ayda yapılan ekokardiyografide ortalama EF, %51±10 olarak saptandı (p: 0.004). Altı aylık takipte Majör kardiak olay olguların %6'sında (2/32) görüldü. Sonuç: Kurtarıcı anjioplasti zaman geçirilmeden yapıldığında güvenilir ve etkin bir tedavi yöntemidir.
Keywords: Miyokard enfarktüsü; Stentler; Tedavi sonucu; Anjiyoplasti; transluminal; perkutan koroner