Pulmoner ve ekstrapulmoner tüberküloz hastalarında CCL1 rs159294 T/A gen polimorfizminin araştırılması - Kutlu, Mehmet Ali; Erol, Deniz; Yüce, Hüseyin; Konar, Vahit; Kara, Ebru Şenli; Bulut, Funda; Deveci, Figen (My University, 2013)
Giriş: Bu çalışmada amaç, pulmoner ve ekstrapulmoner tüberküloz hastalarındaki, CCL1 rs159294 T/A polimorfizminin tüberküloza yakalanma riski oluşturup oluşturmadığını ortaya koymaktır.Materyal ve Metod: Çalışmamızda Elazığ ili yöresinde Fırat Üniversitesi Tıp Fakültesi Göğüs Hastalıkları Polikliniğine başvuran, tüberküloz teşhisi konulmuş 160 hasta ve 160 sağlıklı bireyden oluşan kontrol grubuna ait kişilerden periferal kan örnekleri alınarak EDTA içeren tüplere 2 cc olacak şekilde konulmuştur. Bu kan örneklerinden DNA izolasyonu gerçekleştirilerek CCL1 rs159294 T/A polimorfizmi PCR-RFLP analizi yapılarak belirlenmiştir.Bulgular: CCL1 rs159294 T/A polimorfizmi için 160 tüberkülozlu hastanın 98 (%61.3)\\\\\\\\\\\\\\'inde TT genotipi, 58 (%36.3)\\\\\\\\\\\\\\'inde TA genotipi, 4 (%2.5)\\\\\\\\\\\\\\'ünde de AA genotipi, 71 pulmoner tüberkülozlu hastanın 50 (%70.4)\\\\\\\\\\\\\\'sinde TT genotipi, 20 (%28.2)\\\\\\\\\\\\\\'sinde TA genotipi, 1 (%1.4)\\\\\\\\\\\\\\'inde de AA genotipi, 89 ekstrapulmoner tüberkülozlu hastanın 48 (%53.9)\\\\\\\\\\\\\\'inde TT genotipi, 38 (%42.7)\\\\\\\\\\\\\\'inde TA genotipi, 3 (%3.4)\\\\\\\\\\\\\\'ünde de AA genotipi tespit edilmiştir. Kontrol grubunda ise 160 sağlıklı bireyin 100 (%62.5)\\\\\\\\\\\\\\'ünde TT genotipi, 58 (%36.3)\\\\\\\\\\\\\\'inde TA genotipi, 2 (%1.3)\\\\\\\\\\\\\\'sinde de AA genotipi belirlenmiş olup, istatistiksel olarak anlamlı bir farklılık saptanamamıştır.
Keywords: Mikrobiyoloji; Genetik ve Kalıtım; Enfeksiyon Hastalıkları