FIRAT ÜNİVERSİTESİ CİP BALIK ÜRETİM VE YETİŞTİRME TESİSLERİNDEKİYENİ ALABALIK VE SAZAN HAVUZLARINDAKİ ALG FLORASININ ARAŞTIRILMASI - ÖZRENK, FERAY (Fırat Üniveristesi, 1996)
Yüksek lisans Tezi FIRAT ÜNİVERSİTESİ SU ÜRÜNLERİ FAKÜLTESİ CİP BALIK ÜRETİM VE YETİŞTİRME TESİSLERİ "N0EKİ YENİ ALABALIK YE SAZAN HAVUZLARI'NDAKİ ALG FLORASININ ARAŞTIRILMASI Feray ÖZRENK Fırat üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Su Ürünleri Temel Bilimler Anabilim Dalı 1996, Sayfa 61 Bu araştırmada, Fırat Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Cip Balık Üretim ve Yetiştirme Tesisleri "ndeki yeni alabalık ve sazan havuzundaki algler, Eylül 1 994 - Ağustos 1 995 tarihleri arasında incelenmiştir. Araştırılan havuzlardaki alg florası Baeillariophyta, Chlorophyta, Cryptophyta, Cyanophyta, Dinophyta ve Euglenophyta divizyolarına ait üyelerden ibaret olmuştur. Araştırma süresince Bacillariophyta'ya ait 97,Chlorophyta*yaait31,Cryptophyta*yaait 2,Cyanophyta'ya ait 18, Dinophyta'ya ait 1 ve Euglenophyta'ya ait 13 takson belirlenmiştir. Algler havuzlarda su içerisinde (pelajik) ve havuzlan n yan beton duvarları ile tabandaki taşlar üzerinde (epilitik) olmak üzere iki ayrı topluluk oluşturmuşlardır. Diyatomeler her iki topluluk içerisinde en önemli algler olmuşlardır. Tüm diyatomeler arasında ise Nitrshis türleri havuzların epilitik ve pelajik toplulukları içerisinde en önemli populasyonları oluşturan diyatomeler olarak kaydedilmişlerdir. Bu diyatomeleri Cymbslla ve Naviculs türleri izlemiştir. Diyatomelerin bu topluluklar içerisindeki en iyi gelişmeleri sonbahar ve ilkbahar mevsimlerinde gerçekleşirken yaz ve kış diyatomelerin birey sayılan bakımından fakir olduğu devreler olmuştur. ANAHTAR KELİMELER :Alg, Epilitik, Pelajik, Balık havuzlan, Elazığ.
A study on algal flora of new fish ponds of cip fish husbandry center of Faculty of Fisheries, Firat University
Keywords: Su Ürünleri; Aquatic Products