16. Yüzyıl Şairlerinden Fazlı'nın "Gül ü Bülbül Mesnevisi"ndeki Şahıs Kadrosunun Tasavufi Açıdan Değerlendirilmesi - Demirel, H. Gamze (My University, 2007)
Bu mesnevide “Gül ile Bülbül” arasında geçen aşk, tasavvufî açıdan ele alınmaktadır. Mesnevideki kahramanların her biri tabiat unsurları arasından seçilmiştir. Gül ile onun etrafında şekillenen aşklar ve bu aşkların hangi boyutlarda (yüceltici, aşağılatıcı gibi) yaşandığının gözler önüne serildiği hikayede Gül, benlik kaygısının ön plana çıktığı bir kişiliği temsil etmektedir. Bülbül’ün Gül’e olan aşkı ile bunun neticesindeki ruh haleti ise olayların esas yönünü belirler.
Keywords: Tarih; Edebiyat