CERASUS AVİUM L. (KİRAZ) VE CERASUS VULGARİS MİLLER (VİŞNE) POLENLERİNİN ÇİMLENMESİ VE TÜP BÜYÜMESİ ÜZERİNE ASİTLİĞİN ETKİLERİ - TOPDEMİR, GÜLŞAH (Fırat Üniveristesi, 2011)
Bu çalışmadaki amacımız, asitliğin kiraz ( Cerasus avium L. ) ve vişne ( Cerasus vulgaris Miller ) bitkisi polenlerinin in vitro çimlenmesi ve tüp uzunluğu üzerine etkilerini araştırmaktır.Vişne ve kiraz çiçeklerinin polenleri sırayla pH 6.2, 6.0, 5.8, 5.6, 5.4, 5.2, 5.0, 4.8, 4.4, 4.2, 4.0, 3.8, 3.6, 3.4, 3.2, 3.0, 2.8 olan solüsyonlarla yapay asit yağmuru etkisine maruz bırakılmıştır. Deneylerde kullanılan polenlerin çimlendirilmesi için Brawbaker Kwack besiyeri kullanılmıştır. Elde edilen sonuçlara göre, her iki bitki için çimlenme oranının ve polen tüp uzunluğunun en az etkilendiği pH derecesinin kontrol grubuna en yakın olan pH 6.2 olduğu görülmüştür. Asitlik arttıkça polenlerin çimlenme ve tüp uzunluğunda büyük oranda düşüş meydana gelmiştir. Bu oranlardaki düşüş kiraz polenlerinin çimlenmesi için pH 2.8'de %97.98, tüp uzunluğu için %99,11; vişne polenlerinin çimlenmesi için % 98.77, tüp uzunluğu için % 96.31 olarak hesaplanmıştır.

The aim of this study is to investigate effects of acidity on in vitro polen germination and tube length of Cerasus avium L. and Cerasus vulgaris Miller plants.Pollens of Cerasus avium L. and Cerasus vulgaris Miller flowers have been exposed the effect of artificial acid solutions in order to pH 6.2, 6.0, 5.8, 5.6, 5.4, 5.2, 5.0, 4.8, 4.4, 4.2, 4.0, 3.8, 3.6, 3.4, 3.2, 3.0, 2.8. Brawbaker Kwack medium was used for pollen germination. According to the results obtained, germination rate and pollen tube length for each plant at least has been affected at pH 6.2. Pollen germination and tube length decreased high rate with increasing acidity . The decrease of in these rates were calculated % 97.98 for Cerasus avium L. pollen germination and % 99.11 for tube length; %98.77 for Cerasus vulgaris Miller pollen germination and %96.31 for tube length at pH 2.8.
Effects of acidity on pollen germination and tube length of Cerasus avium L. and Cerasus vulgaris miller
Keywords: Biyoloji