Siklon tipi bir kurutucuda elmanın kuruma karakteristiklerine etki eden faktörler - Akpınar, Kavak Ebru; Biçer, Yaşar (My University, 2002)
Bu çalışmada siklon tipi bir kurutucu kullanılarak, farklı kurutma havası sıcaklıkları, hızları ve kurutulan ürün büyüklüğünün elmanın kuruma karakteristikleri üzerine olan etkileri belirlenmeye çalışılmıştır. Deneyler, farklı boyutlardaki elma örnekleri için kurutucu havası hızları l ile 1.5m/s ve giriş sıcaklıkları 60, 70, 80 $^{\\circ} C$ alınarak yapılmıştır. Deneysel çalışma sonucunda bulunan kuruma hızı-nem içeriği eğrileri üssel fonksiyon esas alınarak modellenmiş ve kuruma hızı eğrilerinin matematiksel modellenmesinde lineer olmayan regresyon analizi metodu kullanılmıştır.
Keywords: Termodinamik; Gıda Bilimi ve Teknolojisi