KURULUŞ YERİ AÇISINDAN MALATYA ŞEHRİ VE YAKIN ÇEVRESİNİN JEOMORFOLOJİSİ - KARADOĞAN, SABRİ (Fırat Üniveristesi, 1999)
OZET (ABSTRACT) Yüksek Lisans Tezi KURULUŞ YERİ AÇISINDAN MALATYA ŞEHRİ VE YAKİN] JEOMORFOLOJİSİ Sabrı KARADOĞAN Fırat Üniversitesi Sos. Bil. Eııst. Coğ. Ana Bil. Dalı 1998 Türkiye'nin Doğu Anadolu Bölgesi'nde, Yukarı Fırat olarak bilinen bölümde, Malatya şehri ve çevresini konu alan inceleme alanı, yaklaşık 400 kilometrekarelik bir alan kaplamaktadır. Saha tektonik olaylar ve günümüze dek süren jeomorfolojik ve tektonik süreçler nedeniyle kıvrılmış, kırılmış, aşındırılmış ve bugün karmaşık bir morfolojik görünüm kazanmıştır. Çalışma alanında denizden 2500 metre yüksekliğiyle Beydağı önemli bir rölyef oluşturur. Bu dağlık kütleden aşındırılan materyaller Malatya havzasını doldurmuştur. Çevresindeki ulaşım ve topoğrafık avantajlardan dolayı eskiden beri iskan sahası durumundaki Malatya havzasında, önceleri ova tabanında kurulmuş Malatya şehri, topoğrafık ve beşeri şartlardan dolayı yer değiştirmiştir. Bugün dağlık alan ile havza arasındaki bir piedmont kuşağı üzerinde kurulu olan Malatya şehri hızla büyüyerek topoğrafık sınırları zorlamakta ve çevredeki meyve-sebze bahçelerinin zarar vermektedir. Bu çalışmada Malatya ve yakın çevresinin jeomorfolojik özellikleri ve problemleri ile Malatya şehrinin fonksiyonları ve gelişimi açısından ilişkisi ele alınmıştır ABSTRACT Master Thesis THE GEOMORFOLOGY OF MALATYA CTY AND SURROUDİNG Sabri KARADOĞAN Fırat Universty The Institute of Social Sciences 1998 The study area is located in southwestern part of upper Euphrates basin, in surroding city of Malatya. Provinc of Eastern Anatolia geographic region of Turkey. This area is approximately 400 Sg.Km. Tectonic events, and angoing uplift up to recent land undergone successive folding and fracturing and gained a complex morfological apperance. Beydağı mountain are important relief of of the study area wich have an elevations of 2500 m. above the sea leves. The whole basins of Malatya was filled by plio-kuvaterner clastic sedimenty. Malatya from where important roads are crossing was first established at a pornt in the base of plain, and later reestablished over a piedmont in the midle of plain. However, the city which ise eulargeing due to its location, is today developingby forceingits natural borders and destroying the fields available for graving vegetables and fruits. In the work study the geomorphology surrounding city the Malatya have been examined and problemsof the region from and of the city from point of view have been stated and some solutions have been suggested geomorfological features of the area and recommends solutions to the problems of land benefication.

OZET (ABSTRACT) Yüksek Lisans Tezi KURULUŞ YERİ AÇISINDAN MALATYA ŞEHRİ VE YAKİN] JEOMORFOLOJİSİ Sabrı KARADO?AN Fırat Üniversitesi Sos. Bil. Eııst. Coğ. Ana Bil. Dalı 1998 Türkiye'nin Doğu Anadolu Bölgesi'nde, Yukarı Fırat olarak bilinen bölümde, Malatya şehri ve çevresini konu alan inceleme alanı, yaklaşık 400 kilometrekarelik bir alan kaplamaktadır. Saha tektonik olaylar ve günümüze dek süren jeomorfolojik ve tektonik süreçler nedeniyle kıvrılmış, kırılmış, aşındırılmış ve bugün karmaşık bir morfolojik görünüm kazanmıştır. Çalışma alanında denizden 2500 metre yüksekliğiyle Beydağı önemli bir rölyef oluşturur. Bu dağlık kütleden aşındırılan materyaller Malatya havzasını doldurmuştur. Çevresindeki ulaşım ve topoğrafık avantajlardan dolayı eskiden beri iskan sahası durumundaki Malatya havzasında, önceleri ova tabanında kurulmuş Malatya şehri, topoğrafık ve beşeri şartlardan dolayı yer değiştirmiştir. Bugün dağlık alan ile havza arasındaki bir piedmont kuşağı üzerinde kurulu olan Malatya şehri hızla büyüyerek topoğrafık sınırları zorlamakta ve çevredeki meyve-sebze bahçelerinin zarar vermektedir. Bu çalışmada Malatya ve yakın çevresinin jeomorfolojik özellikleri ve problemleri ile Malatya şehrinin fonksiyonları ve gelişimi açısından ilişkisi ele alınmıştır ABSTRACT Master Thesis THE GEOMORFOLOGY OF MALATYA CTY AND SURROUDİNG Sabri KARADO?AN Fırat Universty The Institute of Social Sciences 1998 The study area is located in southwestern part of upper Euphrates basin, in surroding city of Malatya. Provinc of Eastern Anatolia geographic region of Turkey. This area is approximately 400 Sg.Km. Tectonic events, and angoing uplift up to recent land undergone successive folding and fracturing and gained a complex morfological apperance. Beydağı mountain are important relief of of the study area wich have an elevations of 2500 m. above the sea leves. The whole basins of Malatya was filled by plio-kuvaterner clastic sedimenty. Malatya from where important roads are crossing was first established at a pornt in the base of plain, and later reestablished over a piedmont in the midle of plain. However, the city which ise eulargeing due to its location, is today developingby forceingits natural borders and destroying the fields available for graving vegetables and fruits. In the work study the geomorphology surrounding city the Malatya have been examined and problemsof the region from and of the city from point of view have been stated and some solutions have been suggested geomorfological features of the area and recommends solutions to the problems of land benefication.
The Geomorphology of Malatya and surroding
Keywords: Coğrafya; Geography