ANAHTARLAMALI RELÜKTANS MOTORUN DENETİMİ - ÜNSAL, HAYATİ (Fırat Üniveristesi, 2015)
Bu çalışmada, endüstriyel uygulama alanında ve günlük hayatımızda kullanımı her geçen gün yaygınlaşmakta olan anahtarlamalı relüktans motorun (ARM) denetimi üzerinde durulmuştur. Benzetim çalışmalarında Matlab Simulink programı kullanılmıştır. 6/4 ARM'nin yük altında denetleyici kullanılarak bir referans hız ve pozisyon denetimi yapılmıştır. Hız denetimi için önce geleneksel PID denetleyici ardından Bulanık (Fuzzy) Kayma kip denetleyici kullanılmıştır. ARM'nin hız, akım ve tork değişimleri incelenerek denetleyici performansları karşılaştırılmıştır. Aynı uygulamalar pozisyon denetimi için de denenmiştir. Yapılan farklı denetimler için elde edilen benzetim sonuçları karşılaştırılmıştır. Anahtar Kelimeler: Anahtarlamalı Relüktans Motor, Denetleyici, PID, Bulanık (Fuzzy) Kayma

In this study, it was focused on control of switched reluctance motors (SRM), whose usage increase day by day in industrial application and daily life. The simulations were carried out by Matlab Simulink program. The loaded 6/4 SRM was controlled by controller at a reference speed and position. For speed control, at first a conventional (PID) controller was used and then Fuzzy Sliding mode controller was considered. The speed, current and torque changes of SRM was investigated and the controller's performances were compared. Similar simulations were also carried out for position control. Finally, all simulation results were compared each other. Key Words: Switched Reluctance Motor, Controller, PID, Fuzzy Sliding
Control of switched reluctance motor
Keywords: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği