ELAZIĞ TÜRKÜLERİNDE YÖRESEL UNSURLAR - Özçam, Çimen; Deniz, Sunay (Fırat University, 2017)
Türküler ait oldukları yörenin ağız özelliklerini, yaşayış tarzlarını, kısaca dil ve kültürel özelliklerini bünyelerinde bulundururlar. Elazığ yöresine ait bu türküler de yöre insanlarının değer yargılarını, tutkularını, heyecanlarını, duygularını yansıtır. Bu çalışmada “Elazığ Harput Havaları’’ (Turhan-Taşbilek 2009) adlı eserdeki Elazığ türkülerinde yer alan yöresel unsurları belirlemeye çalıştık. Bu düşünceyle Elazığ türkülerinden oluşan bu eserde Elazığ yöresinin deyimleri, mahalli söyleyişleri, ikilemeler, yer adları, dualar, Türkiye Türkçesi yazı dilinden farklı olan morfolojik unsurları tespit etmeye çalıştık. Ayrıca eserde yer alan türkülerdeki özel adlar, mahall? söyleyiş ve kelimeler, Türkiye Türkçesi yazı dilinden farklı olan morfolojik unsurlar, ikilemeler ve deyimler tespit edilerek incelenmiştir.Çalışmamızda, adı geçen eserde yer alan, 188 türkü, 9 beste, 42 hoyrat - uzun hava, 16 gazel, yöre meşklerinde icra edilen 9 klasik gazel güftesi, 42 tasavvuf? eser, bir kısmı türkülü olan 45 oyun havası ve saz eseri incelenerek değerlendirilmiştir.Çalışma, bu türkülerde yer alan yöresel unsurları tespit etmek ve yöremiz türkülerine has dil özelliklerini belirlemek amacıyla yapılmıştır.

The songs have their mouths, their way of life, their language and cultural characteristics. This songs belonging to the Elazığ region also reflects the values, feelings, enthusiasm, feelings of the local people. In this study, we tried to determine the local elements in the "Elazığ Harput Airs" in Elazığ. In this work which consists of Elazığ songs with this thought, we tried to determine the morphological elements which are different from Elazığ language's idioms, local sayings, dilemmas, place names, dualar, Turkish Turkic writing language. Also, morphological elements, dilemmas and idioms which are different from Turkish Turkic writing language were examined and examined. In our study, 188 folk songs, 9 compositions, 42 hoyrat - long air, 16 gazelas, 9 classic classical gazel birds performed in the townspeople, 42 mystic works, 45 game airs and some instrumental pieces were recorded. The study was carried out in order to determine the local elements in this songs and to determine the language characteristics of songs.
Local Facts in Elazig Songs