Alkali Kornea Yanıklarının Tedavisinde Amniyon SıvısınınEtkinliğinin Ara?tırılması: Klinik ve Histopatolojik Bulgular - Günay, Cihan; Sağlıyan, Aydın; Özkaraca, Mustafa; Polat, Eren; Han, Mehmet Cengız; Karabulut, Kenan Kemal (My University, 2021)
Korneadaki epitel bütünlüğünün bozulması mikroorganizmaların kornea epitelini rahat bir şekildegeçmesine ve korneal ülserasyonlara sebep olabilir. Korneada oluşan alkali yanıklar kornea epitelbütünlüğünü bozarak ülserasyonlara hatta perforasyonlara sebep olabilir. Alkali kornea yanıklarınıntedavisi için çok sayıda medikal tedavi seçeneği bulunmaktadır. Bu çalışmada korneanın alkaliyanıkları üzerine amniyon sıvısının etkinliğinin klinik ve histopatolojik sonuçlarının araştırılmasıamaçlandı. Amniyon sıvısı içerisinde büyüme faktörleri ile IL-1? ve IL-1? ekspresyonunubaskılayarak inflamasyonu azaltan faktörlerin bulunması çalışmanın hipotezinin kurulmasındaönemli bir dayanak oluşturdu. Çalışmada 30 adet dişi cinsiyete sahip, Wistar Albino ırkı rat kullanıldı. Ratlar rastgele 3 grubaayrıldı. Alkali yanık oluşturmak amacıyla ratların sağ gözlerinde kornea üzerinde 2N yoğunluğundaNaOH solüsyonu 40 saniye bekletildi. Birinci gruptaki (AS) ratlarda alkali kornea yanığı oluşturulup20 gün boyunca günde üç kez ikişer damla sığır amniyon sıvısı göze damlatıldı. İkinci gruptaki (PK)ratlarda alkali kornea yanığı oluşturulup 20 gün boyunca üç kez ikişer damla serum fizyolojikuygulandı. Üçüncü gruptaki (NK) ratlarda alkali kornea yanığı oluşturulmayıp 20 gün boyuncagünde üç kez ikişer damla sığır amniyotik sıvısı göze damlatıldı. Çalışma boyunca klinik bulgularindirekt oftalmoskop, fluorescein testi ve Rose Bengal testi ile değerlendirildi. Çalışma sonunda ise,kornea epitelindeki değişiklikleri değerlendirmek için histopatolojik değerlendirmeler yapıldı.Klinik değerlendirmeler sonucunda amniyon sıvısı uygulanan gruptaki (AS) ratlarda deneysel alkaliyanığın neden olduğu korneal hasar, konjunktivitis, blefarospazm ve fotofobi gibi klinik belirtilerinhafiflediği tespit edilmiştir. Serum fizyolojik uygulanan ikinci gruptaki (PK) ratlarda ise, kornealperforasyon, şiddetli konjunktivitis, blefarospazm ve fotofobi oluştuğu tespit edildi. Histopatolojikincelemeler sonucunda, ödem ve neovaskülarizasyon şiddeti açısından PK ve AS grupları arasındaistatistiksel olarak anlamlı farkın olduğu tespit edildi (P<0.05). Sonuç olarak amniyon sıvısının kornea alkali yanıklarında etkili olduğu, medikal ya da operatiftedaviye ek olarak kullanılmasının yararlı olacağı kanısına varılmıştır.
Keywords: Biyoloji; Patoloji; Göz Hastalıkları; Veterinerlik