SEPTİK ARTRİTİN ERKEN TANISINDA KAN VE SİNOVİYAL SIVIDA PRESEPSİN VE MARESİN 1 DÜZEYLERİNİN ROLÜ - AYDIN, CEREN (Fırat Üniveristesi, 2024)
Septik artrit, eklemlerdeki sinoviyal zar ve sıvının bakteriyel, viral ya da fungal etkenlerle oluşan iltihabıdır. Tanıda ideal olan sinoviyal sıvıda bakterinin gösterilmesidir. Fakat sinoviyal sıvıda bakteri üremesi düşük oranda olduğundan tanı çoğunlukla klinik, fizik muayene ve laboratuar bulgularının sonuçlarına göre konulmakta olup doğru bir şekilde teşhis etme yeteneği sınırlıdır. Septik artritin klinik önemi, tanıda gecikme veya yetersiz tedavi sonucu sekel bırakabilir olmasından kaynaklanmaktadır. Bu nedenle kıkırdak hasarı oluşmadan hızlı tanıya imkan sağlayan duyarlılık ve özgüllüğü yüksek biyobelirteçler bulmak için günümüzde birçok araştırma yapılmaktadır. Son yıllarda enfeksiyon göstergesi olarak üzerinde durulan belirteçlerden birisi de serum presepsin düzeyidir. Sepsis, pnömoni ve diğer bakteriyel enfeksiyonlarda artan kan presepsin seviyeleri dikkat çekicidir. Maresin-1 ise inflamatuar hastalıklarda güçlü anti-inflamatuar etkiler gösteren eikosapentaenoik asitten (EPA) öne çıkan metabolitlerden biridir. Bu çalışmada septik artritin erken tanısında serum ve sinoviyal sıvıda presepsin ve maresin-1 düzeylerinin karşılaştırılması amaçlanmıştır. Çalışmamız tek merkezli, prospektif bir vaka kontrol çalışmasıdır. Çalışmamıza Fırat Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesine Temmuz 2022- Ekim 2023 yılları arası başvuran 70 hasta dâhil edilmiştir. Çalışmaya alınan hastalar Newman kriterlerine ve retrospektif takiplerine göre septik artrit olarak değerlendirilmiştir. Yeni tanı testi olarak önerdiğimiz presepsin ve maresin-1 düzeylerine serum ve sinoviyal mayide bakılmıştır. Presepsin düzeyi sinoviyal mayide seruma göre daha anlamlı bulunmuş olup serumda 1407,3 ng/L, sinoviyal mayide 3445,5 ng/L kesim değeri olarak belirlenmiştir. Maresin-1 düzeyleri ise hem serum hem de sinoviyal mayide septik artrit tanısını koymada anlamsız bulunmuştur. Maresin-1 düzeyinin anlamsız bulunmasında kontrol grubunun tamamen sağlıklı bireylerden oluşmaması önemli bir neden olarak değerlendirilmiştir. Şüpheli durumlarda presepsin düzeyinin bir prediktif değer olarak kullanılabileceği görülmüştür. Özellikle sinoviyal mayi presepsin düzeyleri için tanı performansı serum presepsin düzeylerine göre daha yüksektir. Daha kapsamlı bir çalışma ile hastaların ileri dönem bulguları da takip edilerek hastaların septik artrit olup olmadığı ve bu iki grup arasındaki klinik ve laboratuvar farklılıkların ortaya konularak daha anlamlı sonuçlar alınacağı görüşündeyiz. Anahtar kelimeler: Septik artrit, presepsin, maresin-1

Septic arthritis is an inflammation of the synovial membrane and fluid in the joints caused by bacterial, viral or fungal agents. Ideally, bacteria should be demonstrated in the synovial fluid. However, since bacterial growth in synovial fluid is low, the diagnosis is mostly based on the results of clinical, physical examination and laboratory findings and the ability to diagnose accurately is limited. The clinical importance of septic arthritis stems from the fact that it may leave sequelae as a result of delay in diagnosis or inadequate treatment. For this reason, many studies are currently being conducted to find biomarkers with high sensitivity and specificity that allow rapid diagnosis before cartilage damage occurs. One of the markers emphasized as an indicator of infection in recent years is serum presepsin level. Increased blood presepsin levels in sepsis, pneumonia and other bacterial infections are remarkable. Maresin-1 is one of the prominent metabolites of eicosapentaenoic acid (EPA) which shows strong anti-inflammatory effects in inflammatory diseases. In this study, we aimed to compare presepsin and maresin-1 levels in serum and synovial fluid in the early diagnosis of septic arthritis. Our study is a single-center, prospective case-control study. Our study included 70 patients admitted to Firat University Faculty of Medicine Hospital between July 2022 and October 2023. Patients included in the study were evaluated as septic arthritis according to Newman criteria and retrospective follow-up. Presepsin and maresin-1 levels, which we recommend as a new diagnostic test, were analyzed in serum and synovial fluid. Presepsin level was found to be more significant in synovial yeast than in serum, with a cut-off value of 1407.3 ng/L in serum and 3445.5 ng/L in synovial yeast. Maresin-1 levels were found to be insignificant for the diagnosis of septic arthritis in both serum and synovial yeast. The fact that the control group did not consist of completely healthy individuals was considered as an important reason for the insignificant level of Maresin-1. It was observed that presepsin level could be used as a predictive value in doubtful cases. Especially the diagnostic performance for synovial fluid presepsin levels was higher than serum presepsin levels. We are of the opinion that a more comprehensive study will provide more meaningful results by following up the patients' advanced findings and revealing whether the patients have septic arthritis or not and the clinical and laboratory differences between these two groups. Key words: Septic arthritis, presepsin, maresin-1
The role of Presepsin and Maresin 1 levels in blood and synovial fluid in early diagnosis of Septic arthritis
Keywords: Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji