AL MATRİSLİ PARÇACIK TAKVİYELİ KOMPOZİTLERİN SÜRTÜNME KAYNAK YÖNTEMİYLE KAYNAK EDİLEBİLİRLİĞİNİN ARAŞTIRILMASI - ORHAN, AYHAN (Fırat Üniveristesi, 2003)
Sürtünme kaynağı katı hal kaynaklarından birisi olup, birleştirilecek parçaların birbirleriyle temasları esnasındaki sürtünmeden doğan ısı esasına dayanır. Üretilen ısı malzemeleri birleştirmede kullanılır. Yöntem, son zamanlarda değişik metal çiftlerini kaynak etmede kullanılmıştır. Bu çalışmada Al matristi SiC parçacıklı kompozitler üretildi ve sürtünme kaynağı ile birleştirildi. Kompozitler toz metalürjisi yöntemi ile üretildi. Kompozitler ve kompozit Al çiftleri arasında kaynaklı bağlantılar elde edildi. Çalışmada 1. bölümde giriş yapılmıştır. 2. bölümde toz metalürjisi anlatılmıştır. 3. bölümde MMK'lerden bahsedilmiş, 4. bölümde sürtünme kaynağı izah edilmiştir. 5. bölüm MMK'lerin kaynağı hakkında literatür çalışmalarını vermektedir. 6. ve 7. bölümlerde sırasıyla, deneysel çalışmalar ile sonuç ve tartışmaları verilmektedir. Bu çalışmanın sonucunda Al matrisli SiCp'lı kotnpozitlerin sürtünme kaynağı ile birleştirilebileceği fakat matris ile parçacık arasındaki bağlanmanın doğası sebebiyle, arakesit bölgesinde çatlama, parçacık kırılması ve bunun sonucunda yapısal farklılaşmalar gibi bazı kötü çıktılar olabileceği anlaşılmıştır.Anahtar Kelimeler: Toz Metalürjisi, Matris, Kompozit, Parçacık, Sürtünme Kaynağı.

Friction welding is one of the solid state bonding methods and based on heat from friction during contact-rotation of counter parts to be joined. The heat produced is used to join the materials. Recently the method has used to weld various material couples. In this study Al matrix SiC particulate composites were produced and joined by friction welding. Composite was produced by powder metallurgy method. Joints were obtained between composite and composite Al couples. In the study an introduction is given in chapter 1. powder metallurgy is discussed in chapter 2. in the third chapter metal-matrix composites were dealt with. In the 4. chapter, friction welding is explained. Chapter 5. gives literature research on the welding or joining of MMC's. In the 6. and 7. chapters, experimental studies and results and discussions are given respectmely. As a result of this study, it was understood that Al matrix SiCp composites could be joined by friction welding but due to the nature of the bonding between particule and matrix outcomes of the method such as cracking in the vicinty of interface, particle fracture and conseguent structural differentiation in the interface. Keywords: Powder Metallurgy, Matrix, Composite, Particulate, Friction Welding.
Investigation of weldability of Al-matrix particulate reinforced composites by friction welding
Bu tezin, veri tabanı üzerinden yayınlanma izni bulunmamaktadır. Yayınlanma izni olmayan tezlerin basılı kopyalarına Üniversite kütüphaneniz aracılığıyla (TÜBESS üzerinden) erişebilirsiniz.
Keywords: Metalurji Mühendisliği; Metallurgical Engineering; Teknik Eğitim; Technical Education