Tel erozyonda kesme parametrelerinin ilerleme hızına etkisi - Tosun, Nihat; Çoğun, Can (My University, 2002)
Bu çalışmada, tel erozyon ile kesmede kesme parametrelerinin ilerleme (kesme) hızı üzerine etkisi deneysel olarak araştırıldı. Deneyler, farklı puls süresi, açık devre gerilimi, tel ilerleme hızı ve dielektrik sıvı püskürtme basıncı kullanılarak yapıldı. Deneylerde tel olarak 0.25 mm çapında pirinç ve iş parçası olarak 10 mm kalınlığında 4140 çeliği kullanıldı. Yapılan çalışma sonucunda, puls süresinin, açık devre geriliminin, tel ilerleme hızının ve dielektrik sıvı püskürtme basıncının artması ile ilerleme hızının arttığı belirlendi. Ayrıca, ilerleme hızı ve iş parçası yüzey pürüzlülüğü arasındaki ilişkiler incelendi.
Keywords: Mühendislik; Makine