Gastroözofageal reflü hastalığı ve özofagus dışı komplikasyonları: Respiratuar ve nörolojik görünümler - Kabakuş, Nimet; Kurt, Abdullah (My University, 2006)
Amaç: Gastroözofageal Reflü(GÖR), yaşamın ilk yılında oldukça sık rastlanan bir sorundur. Reflü şiddetli ise, bebekte gelişme geriliği, aspirayon pnömonisi, hışıltı (wheezing ) ya da özafajit gelişebilir. Nadiren de GÖR , Sandifer Sendromu ile de ilişkilidir. Bu çalışmada amacımız GÖR hastalığı (GÖRH) olan çocuklarda özofagus dışı komplikasyonları araştırmaktır.Gereç ve Yöntem: Yaşları 2-22 ay arasında değişen GÖR tanılı 9 hasta (4kız, 5 erkek) çalışmaya alındı ve iki gruba ayrıldı. Grup 1'de Sandifer Sendromlu dört hasta ve Grup 2'de respiratuar bulguları olan beş hasta vardı.Bulgular: Hastalarda GÖR tanısının geç konulduğu ve grup II'de bu sürenin grupIe göre daha uzun olduğu bulundu (p<0.05). Her iki grubun hastalarında da motor gerilik belirlendi ve bu hastaların hemoglobin değerleri her iki gruptaki en düşük değerlerdi. Altı aylık tedavinin sonunda; (i) demir eksikliği anemisinde belirgin düzelme (p<0.005), (ii) grup 1'de paroksismal ataklarda belirgin azalma, (iii) her iki grupta respiratuar problemlerde büyük ölçüde düzelme olduğu görüldü.Sonuç: Gastroözofageal reflüsü olan hastalar özofagus dışı bulgular yönünden de araştırılmalıdır. Kronikleşme yatkınlığı olan bu sorunlar erkenden tanınmalı ve özgül izlem tedavisi olabildiğince erkenden başlatılmalıdır. Bu yolla hastaların yaşam kaliteleri iyileştirilebilir.
Keywords: Süt çocuğu; yenidoğan; Süt çocuğu; Özofagus; Gastroözefageal reflü; Komplikasyonlar