13-16. YÜZYILLARDA MISIR VE SURİYE`DE KRİZLER, KITLIKLAR VE VEBALAR - GÖKHAN, İLYAS (Fırat Üniveristesi, 1998)
XIII.-XIV. Yüzyıllarda Mısır ve Suriye'de Krizler, Kıtlıklar ve Vebalar ilyas Gökhan Fırat Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Tarih Anabilim Dalı 1998, Sayfa XXXV+402 Bu araştırma ile XIII. ve XIV. yüzyıllarda Mısır ve Suriye'de krizler, kıtlıklar ve veba salgınları üzerinde durulmuştur. Bu süre içinde bu iki bölgede önce Eyyubîler sonra da Memlûkler devleti hakim olmuştur. Eyyubîler devletinin 1200-1250, Memlûkler devletinin 1250-1405 yılları arasındaki dönemleri incelenmiştir. Araştırma yapılırken tarihî kaynaklardaki bilgiler değerlendirilmiş ve günümüzde yapılan tetkiklere de bakılmıştır. Kriz, kıtlık ve veba salgınlarına neden olan tabiî ve beşerî etkenler açıklanmıştır. Daha sonra 1200 yılından başlayarak 1405 yılına kadarki kriz, kıtlık ve vebalar kronolojik olarak ele alınmış ve geniş bir şekilde anlatılmıştır. Son bölümde ise meydana gelen bu olayların devlet ve toplum üzerindeki etkileri açıklanmıştır. Mısır'da meydana gelen kıtlık ve veba salgınlarında baş rolü Nil nehri oynarken, Suriye'de daha çok yağmurların yağmaması bu olaylara sebep olmuştur. 1198-1202, 1294-1296, 1347-1349, 1393-1405 yıllan arasında dört büyük felaket yaşanmıştır. Bu felaketler Mısır ve Suriye'de açlık ve veba salgınlarından önemli oranda insan kaybına neden olmuştur, iki bölgenin de demografik yapısı değişmiş ve ekonomi alt üst olmuştur. Kriz, kıtlık ve veba salgınları karşısında devlet ve toplum acizlik içinde kalmış, gerekli çözüm yolları bulunamamış ve olayların sebebi daha çok dinî görüşlerle açıklanmaya çalışılmıştır. Anahtar Kelimeler: Kriz, kıtlık, veba, kara veba, iktisat, demografi, Nil

Famines and Plagues in Egypt and Syria in the 13th and 14th Century İlyas Gökhan University of Fırat Graduate School of Social Sciences Department of History 1988, Page XXXV+402 In this thesis we studied the crisis, famines and plagues in Egypt and Syria in the 13th and 14th Century. In this period, first Ayyubies than Memlukies ruled these two regions. In this work 1200-1250 period of Ayyubi State and 1250-1405 period of Memluki State are studied. During this research we made use of the knowledge in the historical sources and we used the recent researches. The natural and Human for the crisis, famines and plagues are explaired. Then; the crisis, famines and plagues are chonologically studied and widely explanied. In the final chapter the effects of these events on the state and public are explanied. While the river Nile plays an important role on the famines and plagues in Egypt, the droughts in Syria caused these events. Between the years 1198-1202, 1294-1296, 1347-1349 (Black Death) and 1393-1405 four big disasters have taken place in these disasters, due to the famines and plagues, a large number of people have died in Egypt and Syria. The demographic structure of these two regions have changed and the economy has collapsed. The state and the community couldnt find any solutions for the crisis, faminies and plagues and the reasons for these events have been tired to explained mostly from religious point of view. Key Words: crisis, faminies, plagues, black death, economy, demography, the Nil
Crisis, famines and plagues in Egypt and Syria in the 13 th and 14 th century
Keywords: Tarih; History