Değişik hastalık gruplarında trombosit hacim değişkenleri - Akarsu, Saadet; Kurt, Çıtak A. Neşe; Kurt, Abdullah; Varol, İlknur; Şen, Yaşar (My University, 2006)
Amaç: Değişik hastalıklarda trombosit hacim değişkenlerinin (ortalama trombosit hacimi [MPV], trombosit dağılım aralığı [PDW]) değerlerini belirlemek istedik. Bu şekilde, doğrudan kemik iliğinden kaynaklanan hastalıkların; tanı sırasında birbirleriyle ayırıcı tanısının sağlanması ve sistemik hastalıkların trombositler üzerine etkileri belirlenmek istenildi. Gereç ve Yöntem: Üç yıllık sürede kliniğimizde takip edilen, 452 akut veya kronik olgunun kayıtları geriye dönük olarak incelendi. Olgular kan hastalıkları, sistemik hastalıklar ve entoksikasyonlar olarak üç gruba ayrıldı. Bulgular: Çalışmaya alınan 452 hastanın 245'i (%54) erkek, 207'si (%46) kız idi. Hastaların yaş ortalaması 87,1±58,2 (1-216) ay idi. MPV değeri kan hastalıklarında 7,6±1,4 fl, sistemik hastalıklardan kalp hastalıklarında 7,8±1,1 fl, böbrek hastalıklarında 7,2±1,0 fl, endokrin hastalıklarda 8,2±1,4 fl, alerjik hastalıklarda 6,7±0,4 fl ve entoksikasyonda 7,8±1,5 fl olarak saptandı. MPV açısından gruplar arasında istatistiksel anlamlı fark yoktu (p>0,05). PDW değeri kan hastalıklarında 14,6±3,1 fl, sistemik hastalıklardan kalp hastalıklarında 17,6±4,0 fl, böbrek hastalıklarında 17,8±5,7 fl, endokrin hastalıklarda 16,4±1,8 fl, alerjik hastalıklarda 15,9±0,5 fl ve entoksikasyonda 16,9±0,6 fl olarak saptandı. PDW değerleri açısından kan hastalıkları ve sistemik hastalıklar arasında kan hastalıkları ve entoksikasyonlar arasında istatistiksel anlamlı fark vardı (p<0,05). Çıkarımlar: Özellikle kan hastalıklarında hasta sayısının daha fazla olduğu gruplarda, trombosit hacim değişkenlerinin değerlendirileceği ilave çalışmalara ihtiyaç vardır. Trombositlere ait PDW değerinin ayırıcı tanıda daha önemli olduğu dikkati çekmektedir.
Keywords: Kan trombositleri; Trombosit sayısı; Hastalık; Geriyedönük çalışma