BORİK ASİT (H3BO3) KATKILI BİR ALSİCU ALAŞIMI KAYMALI YATAK MALZEMESİNİN MEKANİK VE MİKROYAPI ÖZELLİKLERİNİN İNCELENMESİ - YAKUT, YUSUF (Fırat Üniveristesi, 2015)
Döküm yolu ile elde edilen alüminyum alaşımı yatak ve kalıp malzemelerine içerisine borik asit ilavesi yapılarak mekanik özelliklerin iyileştirilmesi amaçlanmıştır. Bor, doğada tüm canlıların yaşamlarını sürdürmesi için vazgeçilmez elementlerin başında gelmektedir. Bilim ve teknolojideki hızlı gelişmeler neticesinde dünyada bor kullanımı her geçen gün hızla artmaktadır. Bor ve bileşiklerinin, makine ve metalürji sanayide kullanımında katma değerinin çok yüksek olmasından dolayı günümüzün en stratejik madeni olmuştur. Borun demir çelik üretiminde alaşım elementi olarak kullanımı dünyada oldukça yaygındır. Özellikle Rusya, Japonya, ABD ve Çin bu ülkelerin başında gelmektedir. Türkiye'de ise borun alaşım elementi olarak kullanımı düşük düzeydedir. Yapılan araştırmalarda ülkemizde borik asitin alüminyum alaşımları içerisine alaşım elementi olarak ilavesi ile ilgili doktora ve yüksek lisans çalışmasına rastlanamamıştır. Bu çalışmada alüminyum alaşımlarına farklı oranlarda ppm düzeyinde borik asitin etkileri hakkında araştırma çalışmaları yapılarak malzeme bilimine olumlu katkılar sağlanabilinecektir. Alüminyum alaşımlarından elde edilen yatak ve kalıp malzemelerinde, alaşım elementi olarak kullanılacak olan borik asitin sertlik, mukavemet, aşınma, mikro yapısı ve korozyon gibi özelliklerinin geliştirmesi üzerine çalışılmıştır. Bu çalışma ile Türkiye'de üretilen bor ürünü (borik asit) için büyük bir pazar oluşturulabilecektir. Dünya bor üretiminin %90' ını Türkiye ve ABD gerçekleştirmektedir. Türkiye'de kolemanit, uleksit ve boraks mineralleri ve borik asit, boraks dekahidrat, boraks pentahidrat, sodyum perboratmonohidrat ve susuz boraks ticari olarak üretilmekte ve üretimin büyük bir bolumu ihraç edilmektedir. Bu proje ile söz konusu ürünlerden borik asit ülke içerisinde ekonomik olarak kullanılabilme imkânı bulacak ve bilimsel çalışmalara özgünlük katacaktır.

It is aimed to improve mechanical specifications of aluminum alloy bed and cast materials, produced through casting, by adding boric acid in its alloy. Boron is one of the irreplaceable element for all creatures in nature in order to maintain one's life. As a result of rapid improvements in science and technology, usage of boron increasing rapidly in the world day by day. Boron have become one of the most strategic metal recently because boron and its compounds which used in mechanical and metallurgy industry is very high value-added. Boron is used quite widespread in the world as alloy element in iron steel production. Especially Russia, Japan, USA and China are the primary of these countries. In Turkey, usage of boron as alloy element is very low level. It hasn't able to found any doctorate and post graduate study related to adding boric acid to aluminum alloy as alloy element in our country. This study will provide positive contributions to material science by researching effect of boric acid to aluminum alloys in different rate of ppm level. It will be worked on Boric acid, which will use as alloy element, and be improved it's specifications such as hardness, strength, abrasion, micro structure and corrosion, for Bed and cast materials obtained from aluminum alloys. With this study, a big market will be able to generated for boron product (boric acid) produced in Turkey. %90 of boron world production is carried out in Turkey and USA. Colemanite, ulexite, borax minerals, boric acid, borax dehydrate, borax pentahydrate, sodium perborate monohydrate and dehydrated borax produce as commercial and majority of the production is exported. With this project, boric acid will find opportunity as use economically in our country and add originality to the scientific works.
Bori?k asi?t (H3BO3) katkılı bi?r alsicu alaşımı kaymalı yatak malzemesi?ni?n mekani?k ve mi?kroyapı özelli?kleri?ni?n i?ncelenmesi?
Keywords: Metalurji Mühendisliği