Kıraat Farklılıklarının Hadîs Elfazıyla Temellendirilmesi - Bosat, Sait (My University, 2025)
Kıraat ve hadîs ilmi disiplini; İslâm’ın temel kaynağı olan Kur’ân-ı Kerîm’in sadece sözlü ve yazılı aktarımını sağlamakla kalmayıp onun doğru anlaşılması, yorumlanması ve nesiller boyu bozulmadan korunması amacıyla geliştirilmiş iki ilim dalıdır. Kıraat ilmi; Kur’ân-ı Kerîm’in usulüne uygun, doğru ve güzel bir şekilde okunmasının yanında Kur’ân’ın farklı lehçe ve okunuş farklılıklarını rivayet zincirleriyle birlikte inceleyerek korunmasını sağlamıştır. Hadîs ilmi ise Peygamber’in (s.a.v) sözleri, fiilleri ve onaylarıyla ilgili rivayetlerin toplanması, değerlendirilmesi ve korunmasıyla ilgilenen bilim dalıdır. Kıraatlerin dayanaklarını oluşturan unsurlar, tarihsel gelişim sürecinde Kur’ân âyetleri ve hadîs metinlerinden başlayarak Arap dil ve edebiyatı, kabile lehçeleri, nahiv- sarf kuralları ve hadîsler gibi çeşitli kaynaklardan beslenmiştir. Bu çerçevede kıraat farklılıklarının gerekçelendirilmesinde hadîs lafızları önemli bir rol oynamıştır. Hadîslerde yer alan rivayetler, kıraatlerin tercih edilmesi sürecinde destekleyici bir unsur olarak kullanılmış ve böylece bu okuyuş biçimleri daha güçlü bir temele oturtulmuştur. Bu etkileşim, İslamî metinlerin birbirleriyle uyum içinde olduğunu ve ortak bir sistematiğe dayandığını göstermektedir. Çalışmanın temel hedefi, Kur’ân kelimelerinin farklı okuyuş biçimleri olan kıraatlerin gerekçelendirilmesinde hadîs lafızlarının üstlendiği rolü incelemektir. Konunun kapsamlı bir şekilde anlaşılabilmesi için öncelikle kıraat ve hadîs ilimlerinin temel özellikleri ile aralarındaki etkileşim alanlarının doğru bir şekilde kavranması gerekmektedir. Bu çerçevede Kıraat müktesebatından yararlanılarak hadîsler yorumlanabilir. Bir kelimenin çeşitli kıraatlere göre farklı anlamlara gelmesi, hadîslerin anlamlandırılmasında da önemli bir rol oynayabilir. Benzer şekilde hadîs kaynaklarında Kur’ân’ın doğru okunmasına dair çeşitli rivayetler yer almaktadır. Bu rivayetler, kıraatlerin geçerliliğini ve seçim süreçlerini yönlendirebilir. Yöntem olarak klasik kıraat kaynakları ve hadîs külliyatı incelenmiş, hadîs metinlerinin kıraat tercihinde kullanılıp kullanılmadığı belirlenmeye çalışılmıştır. Hadîs elfazının kıraatlerin temellendirilmesinde kullanıldığı kıraat-hadîs etkileşiminin sadece rivayet boyutunda değil anlam ve yorum boyutunda da güçlü bir ilişki içerisinde olduğu anlaşılmıştır.
Keywords: Hadis; Etkileşim; Kırâat; Delillendirme; Elfâz