KÜLTÜREL BAĞLAMDA İNOVASYON VE GİRİŞİMCİLİĞİ ETKİYEN FAKTÖRLERE İLİŞKİN BİR GENEL DEĞERLENDİRME - Bilgin, Rıfat; Aydın, Fatma (Fırat University, 2020)
Son yıllarda rekabet üstünlüğünün önemli kaynakları arasında inovasyon ve girişimcilik kavramları çerçevesinde yapılan tartışmalar ve değerlendirmeler yer almaktadır. Bu kavramlar teknolojik ve ekonomik gelişmeler başta olmak üzere toplumsal yaşamda insanın refah içinde yaşamasında önemli bir yere sahiptir. Girişimci birey, grup veya toplumlarda insan yetiştirme, insana bakış, üretici bireyin konumlanışı ile girişimci ve inovatif yaratıcılığı desteklemeyen toplumların kültür ve değerleri arasında farklılıklar bulunmaktadır. Bu sebeple de kültürel unsurlara göre farklılık gösteren inovatif ürünler veya hizmetler üretme ve toplumda yaşayanların hizmetine sunma girişimleri toplumların sahip olduğu kültüre göre aynı performansı göstermemektedir. Nihayetinde toplumda yaşayan bireylerin, girişim, tutum ve davranışları sahip olduğu kültürel unsurlara göre şekillenmektedir. Çalışma farklı çocuk yetiştirme, eğitim, değerler sistemi, yenilikçi düşüncelere açık ve kapalı olma; aile, yakın çevre ve kamusal kurum ve kuruluşların destek düzeyinin farklı toplum biçimlerine göre nasıl değiştiğini açıklamaya çalışmaktadır.