HİZBU'T-TAHRİR VE ERCÜMEND ÖZKAN'IN SİYASİ VE DİNİ GÖRÜŞLERİ - ELMAS, YUSUF (Fırat Üniveristesi, 2008)
Hizbu't-Tahrir hareketi Filistin'in İsrail tarafından işgal edilmesi üzerine özellikle bu bölgede emperyalistlerin etkisine karşı Takiyuddin en- Nebhani tarafından kurulan bir harekettir. Hareket hiçbir zaman resmiyet kazanmadı. İllegal olarak faaliyetlerini sürdürdü. Ders halkaları vasıtasıyla kadrolaşmaya gittiler. Gayeleri İslam'a dayalı bir Hilafet Devleti kurmaktı. İslam'ın iktidarında kullanacakları anayasalarını belirlediler.1967 yılında bir anda ülkemizde adında bahsedildi. Bazı üyelerinin devlet güçleri tarafından yakalanması elebaşlarının da aranıyor olmasıyla ülke gündemine bir anda oturdu. Ülkemizde o yıllarda Ercümend Özkan temsilciliğini yapıyordu. Daha sonra Özkan hareketi bıraktı.Ercümend Özkan Hizbu't-Tahrir örgütüyle adını duyurdu. Özellikle gelenek olarak yaşanılan İslam'ı eleştirdi. İnsanları Kur'an İslam'ına çağırdı. Hemen her konuda fikir beyan etti. Kendine ait orijinal fikirleri olan Özkan bu fikirlerinden dolayı sık eleştirildi. Özkan'ın fikirlerinde dönemsel olarak kırılmalar görülür. Önceleri Hizbu't-Tahrir hareketi adına hareket ederken 70'lı yıllarda tamamen bu hareketle bağını kopardı.80'lı yıllara gelindiğinde İktibas Dergisini çıkardı. Fikirlerini bu yolla insanlara ulaştırmaya çalıştı. Bu dönemde fikirlerini Kur'an ve sahih sünnetle doğrulama yoluna gitti. Meydanları kullanıp fikirlerini geniş kitlelere ulaştırmak için İslami parti kurma girişiminde bulundu. Bunda başarı elde edemedi. 23 Ocak 1995'te vefat etti.Çalışmamız Hizbut-Tahrir ve Ercümend Özkan'ın Siyasi ve Dini görüşlerini konu edinir. Çalışmamız üç bölümde oluşur. Giriş kısmında takip edilen metod ve yararlanılan kaynaklar hakkında bilgi verildi. Birinci bölümde Hizbu't-Tahrir hareketini kısaca tanıtıldı. İkinci bölümde Ercümend Özkan'ın hayatı ve eserlerini konu edinildi. Üçüncü bölümde ise Özkan'ın Siyasi ve Dini Görüşleri incelenildi.Anahtar Kelimeler: Hizbu't-Tahrir, Takuyiddin en-Nebhani, Hareket, Ercümend Özkan, İktibas, Fikir.

Hizbu?t-Tahrir is a movement. Due to occupation of Paletsine by İsrael, it was founded especially in that region by Takuyiddin en-Nebhani against to the impressions of Imperialist.The movement was never official It kept on activities illegal. They tried to staff by means of Course Circle. Their aim was founding a caplihate country that was basedon Islam. they determined the constitutions that they used for in the power of Islam.In1967 suddenly it was mentioned in our country. Dueto arrestted the same members by the govermentond searched the gongleaders, It suddenly become a current issuein the country. Ercümend Özkan was the delegate in our country in that years. Afterwords Özkan abandored the movement.Ercümend Özkan became prominent with Hizbu?t-Tahrir Association. He especially critisized Islam that was experienced tradionally. He colled the people to Islam Kor?an He stated his ideas almost the all subjects. He had original opinions, and he was freguently criticizet because of them. Periodic changes can be seen in Özkan?s opinions. At first: He endeavoured in behalf of Hizbu?t-Tahrir Association, He completly severed his connection with the movement in 70?s.He published İktibas Magazine in 80?s.He tried to convey his ideas to people with that way. In that pesind, he prefered conforming his ideas with Kor?an and real Sunna. He used arenas and attempted to found Islamic Party in order to confirm his ideas to crowd of people But he couldnt succeed. He died in 23 of January 1995.Our working is about political and religious dictum of Ercümend Özkan ıt consist of three chapters. Following methads and utilizing savrces were given in the introduction chapter. Hizbu?t-Tahrir movement is shortly explained in the first chapter. Life of Ercümend Özkan and his work of art took part in the second chapter. In the third chopter. Political and Religious dictums of Özkan were examired.Key Words: Hizbu?t-Tahrir, Takuyiddin en-Nebhani, Movement, Ercümend Özkan, İktibas, Idea.
Hizbu?t-Tahrir and the religions and political thoughts of Ercumend Özkan
Keywords: Din; Tarih