BAZI TİYAZOL LİGANDLARI İLE BUNLARIN GEÇİŞ METALLERİ KOMPLEKSLERİNİN SENTEZİ VE KARAKTERİZASYONU - GÜNGÖRDÜ, HANDAN (Fırat Üniveristesi, 2002)
BAZI TİYAZOL LİGANDLARI İLE BUNLARIN GEÇİŞ METALLERİ KOMPLEKSLERİNİN SENTEZİ VE KAREKTERİZASYONU YÜKSEK LİSANS TEZİ Handan GÜNGÖRDÜ Fırat Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Kimya Anabilim Dalı 2002, Sayfa: 42 Bu çalışmada, 2-(4-aminofenil)-6-metil benzotiyazol ile salisil aldehit mutlak alkollü ortamda reaksiyona sokularak 2-[4-(5-metil)-l,3-benzotiyazol-2-il) fenil] imino- 2-hidroksi benziliden (LıH) ligandı, 2-amino-6-nitro benzotiyazol ile salisil aldehit mutlak alkollü ortamda reaksiyona sokularak 2-(5-nitro-l,3-benzotiyazol-2-il) imino-2- hidroksi benziliden (L2H) ligandı sentezlendi. Sentezlenen bu ligandlar ile Ni(II), Co(II) ve Cu(II)'nun asetat tuzlan ile mutlak alkollü ortamda etkileştirilerek kompleksleri sentezlendi. Elde edilen ligandlar ve komplekslerin yapıları İR, îH-NMR, magnetik süseptibilite, elementel analiz ile aydınlatıldı. Ayrıca bu komplekslerin termal özellikleri de TGA ve DSC ile incelendi. Bulunan deneysel verilerin değerlendirilmesi sonucu Cu(II) ve Ni(II) komplekslerinin paramanyetik karedüzlem yapıda olduğu gözlenirken, Co(II) komplekslerinin ise paramanyetik tetrahedral yapıda olduğu tespit edilmiştir. Anahtar Kelimeler : Tiyazol, Cu(II), Co(II), Ni(II), Kompleks
Synthesis and characterization of thiazole containing ligands and their complexes with transition metals
Bu tezin, veri tabanı üzerinden yayınlanma izni bulunmamaktadır. Yayınlanma izni olmayan tezlerin basılı kopyalarına Üniversite kütüphaneniz aracılığıyla (TÜBESS üzerinden) erişebilirsiniz.
Keywords: Kimya; Chemistry