FARKLI PÜRÜZLÜLÜĞE SAHİP BORULARDA GİRİŞ VE TAM GELİŞMİŞ AKIŞ BÖLGESİNİN DENEYSEL ANALİZİ - DEMİRPOLAT, AHMET BEYZADE (Fırat Üniveristesi, 2012)
Değişik pürüzlülüğe sahip borulardaki pürüzlülüğün, giriş ve tam gelişmiş akış bölgesinde, basınç kaybına etkisi ve basıncın zamana göre değişimi deneysel olarak incelenmiştir. Basınç kaybı ölçülürken türbülans çalkantıları da dikkate alınmıştır. Ayrıca tam gelişme bölgesinde belirli bir mesafedeki zaman ortalamalı basınç farkı değerlerinden yola çıkarak Çeper kayma gerilmesi (?w), Darcy sürtünme faktörü (f) hesaplanmış ve Reynolds sayısı ile değişimi grafik olarak gösterilmiştir. Sonuçta Reynolds sayısı arttıkça sürtünme faktörünün azaldığı ve çeper kayma gerilmesinin ise yükseldiği tespit edilmiştir.

Effect of roughness on pressure loss and pressure change versus time in the entrance and fully developed flow region of pipes having different roughness have been experimentally investigated. Also, wall shear stress and Darcy friction coefficient have been calculated via pressure difference at a distance of fully developed flow region, and relation of those values with Reynolds number has been shown graphically. As a result, it was seen that while Reynolds number increases, friction coefficient decreases and wall shear stress increases.
Experimental analysis of entrance and fully developed flow region in pipes with different surface roughness
Keywords: Makine Mühendisliği