Özlüce Baraj Gölü’ndeki Capoeta trutta (Heckel, 1843) populasyonunda Balık Boyu-Otolit Biyometrisi İlişkisi - Düsükcan, Mustafa (My University, 2018)
Bu çalışmada, Elazığ-Bingöl il sınırında, Peri çayı üzerinde bulunan Özlüce BarajGölü’nden elde edilen karabalık, Capoeta trutta (Heckel, 1843)’da otolit biyometrisi totalboy ilişkisi araştırıldı. Bu amaçla, Eylül 2017–Aralık 2017 tarihleri arasında toplam 115örnek (60 erkek ve 55 dişi) incelendi. Balık örneklerinin Total boyları (TB) ölçüldüktensonra eşey tespiti yapıldı. Her bir balığın sağ ve sol otolitleri çıkarıldı ve ölçüme hazırhale getirildi. Otolit ağırlıkları (OA) 0,0001g hassasiyette tartıldı. Otolit uzunluğu (OU)ve otolit genişliği (OG) bilgisayar destekli görüntü analiz programı kullanılarak ölçüldü.Sağ ve sol otolitler ile erkek ve dişi otolitlere ait OU, OG ve OA değerleri arasındakifarklar istatistiki olarak önemsiz bulundu. Tüm populasyonda TB: 118-381 mm, OU:1,536-3,734 mm, OG: 1,049-2,585 mm ve OA: 1,10-13,90 mg arasında tespit edildi. TBile OU, OG ve OA arasındaki pozitif yönde kuvvetli bir ilişki olduğu görüldü.
Keywords: Biyoloji; Balıkçılık