Euler Renk ve Hareket Büyütme Yöntemlerinin Performans Analizi - Kaş, Ümit; Tanyıldızı, Erkan (My University, 2017)
Bu çalışmasında, insan gözü tarafından algılanması zor olan bir görüntüdeki, gizli renk ve hareket değişimlerini açığa çıkarmada kullanılan görüntü büyütme yöntemlerinin performans analizi yapılmıştır. Bu analiz işleminde, görüntü büyütme yöntemi olarak Euler renk büyütme ve Euler hareket büyütme yöntemleri kullanılmıştır. Her iki görüntü büyütme yönteminde, görüntü ayrıştırma yöntemi olarak hem Laplace piramidi hem de Gauss piramidi kullanılmış ve bu piramitlerin performansları karşılaştırılmıştır. Tüm piramit ayrıştırmalarından elde edilen çıkış görüntüleri hesapsal olarak analiz edilir ve PSNR (En Büyük İşaret-Gürültü Oranı) ve SSIM (Yapısal Benzerlik İndeksi Ölçümü) değerleri üzerinden birbirleriyle karşılaştırılır. Görüntü işleme zamanı, görüntü ayrıştırma yöntemlerini karşılaştırmada kullanılan bir parametredir. Görüntü ayrıştırma yöntemleriyle yapılan deneylerin sonuçları görüntü işleme zamanı açısından incelendiğinde, Gauss piramit ayrıştırmasıyla görüntü büyütmenin daha iyi bir performansa sahip olduğu görülmüştür. Bu yöntemler görüntü kalitesi olarak PSNR değerleri açısından incelendiğinde, Gauss piramidinin renk büyütme işleminde daha iyi sonuçlar verdiği Laplace piramidinin ise hareket büyütme işleminde daha iyi sonuçlar verdiği görülmüştür.
Keywords: Görüntüleme Bilimi ve Fotoğraf Teknolojisi; Bilgisayar Bilimleri; Teori ve Metotlar