SEREBRAL İSKEMİ REPERFÜZYON HASARINDA UZAK İSKEMİK ARDKOŞULLANMANIN İNFARKT ALANI, ASPROSİN, NÜKLEER FAKTÖR ERİTROİDLE İLİŞKİLİ FAKTÖR 2, MİRNA-93 VE MİRA-27B DÜZEYLERİNE ETKİLERİ - ŞAHİN, TUĞÇE (Fırat Üniveristesi, 2021)
İskemi-reperfüzyon (IR) hasarı, oksijensiz dokunun yeniden sirkülasyonu sonucu oluşan patofizyolojik değişiklikler serisidir. Beynin subletal dozda beklenmeyen olaylara adapte olabildiği ve hücre dayanıklılığını geliştirebildiği bilinmektedir. Uzak iskemik ardkoşullanma (RePostC) uzak organlardaki girişimlerle iskemiye duyarlı vital organları koruyan noninvaziv bir metoddur. Bu çalışmada serebral IR hasarında uzak iskemik ardkoşullanmanın; IR'ye bağlı infarkt alanı, oksidatif stres kaynaklı apoptoz ve nekrozdan korunmayı sağlayan, enerji modülatörü, Asprosin, serebral iskemide antioksidan genleri düzenleyerek nöroproteksiyona aracılık eden Nükleer Faktör Eritroidle İlişkili Faktör 2 (Nrf2), inflamasyon, oksidatif stres ve apoptozu azaltabilen mikroRNA (miRNA)-93 ve inhibisyonu aktive edilmiş protein kinazı düzenleyerek iskemik inmeden sonra iyileşmeyi destekleyebileceği düşünülen miRNA-27b düzeylerine etkisinin araştırılması amaçlandı. Çalışmamızda sıçanlar 3 gruba ayrıldı. Orta serebral artere (OSA) 90 dakika iskemi-24 saat reperfüzyon uygulandı. RePostC sağ arka bacağa 5'er dakika 3 siklus IR şeklinde iskemiden sonra uygulandı. İnfarkt alanı, Tetrazolyum Klorid boyama ile belirlendi. Nrf2 protein ekspresyon düzeyleri Western Blot, miRNA düzeyleri PCR ve Asprosin düzeyleri ELISA yöntemi ile ölçüldü. İnfarkt alanı, miRNA-93 ve miRNA-27b düzeyleri IR'de artarken, tedavi ile anlamlı azaldı. Asprosin ve Nrf2 düzeyleri ise IR'de azalırken, RePostC ile anlamlı arttı. Asprosin, Nrf2, miRNA-93 ve miRNA-27b düzeyleri IR hasarının teşhisinde ve tedavinin değerlendirilmesinde biyobelirteç olabilir. RePostC; asprosin ve Nrf2 düzeylerini etkileyerek, IR'ye bağlı oksidatif stresi, inflamasyonu, apoptozu ve nekrozu azaltabilir. Bu etkilerine miRNA-93 ve miRNA-27b aracılık edebilir. Noninvaziv, güvenli ve kolay uygulanabilir bir yöntem olan RePostC için ileri çalışmalara ihtiyaç olmakla birlikte, serebral IR hasarında tedavi yaklaşımı olarak değerlendirilebilir ve klinik olarak test edilebilir.

Ischemia-reperfusion (IR) injury is a series of pathophysiological tracks with recirculation instead of oxygen. It is known that the brain can adapt to unexpected events at a subletal dose and improve its resistance to its cells. Remote ischemic postconditioning (RePostC) is a noninvasive method that protects vital organs sensitive to ischemia by interventions in remote organs. It was aimed to effects of remote ischemic postconditioning on infarct area, providing protection from apoptosis and necrosis for oxidative stress, energy modulator, Asprosine, Nuclear Factor Erythroid-Related Factor 2 (Nrf2) that mediates neuroprotection by regulating antioxidant genes in cerebral ischemia, miRNA-93 that can reduce inflammatory response and apoptosis and miRNA-27b levels, which is thought to support recovery after ischemic stroke by regulating activated protein kinase activity in cerebral IR injury. In our study, rats were divided into 3 groups. Ischemia for 90 minutes and reperfusion for 24 hours was applied to the middle cerebral artery (OSA). RePostC was applied to the right hind leg as IR for 3 cycles of 5 minutes each. The area of infarction was determined by Tetrazolium Chloride staining. Nrf2 protein expression levels were measured by Western Blot, miRNA levels by PCR and Asprosin levels by ELISA method. While the infarct area, miRNA-93 and miRNA-27b levels increased in IR, they decreased significantly with treatment. Asprosin and Nrf2 levels decreased in IR, but increased significantly with RePostC. Asprosin, Nrf2, miRNA-93 and miRNA-27b levels may be biomarkers in the diagnosis of IR injury and evaluation of treatment. RePostC; By affecting asprosine and Nrf2 levels, it can reduce IR-induced oxidative stress, inflammation, apoptosis and necrosis. These effects may be mediated by miRNA-93 and miRNA-27b. RePostC, which is a noninvasive, safe and easily applicable method, can be evaluated as a treatment approach in cerebral IR injury and can be clinically tested.
The effects of remote ischemic postconditioning on the infarct area, asprosin, nuclear factor erythroid related factor 2, MİRNA-93 and MİRNA-27b levels in cerebral ischemia-reperfusion injury
Keywords: Eczacılık ve Farmakoloji