PLASMODİUM VİVAX'DA LAKTAT DEHİDROGENAZ ENZİMİNİN AKTİF BÖLGE HALKASI AMİNO ASİTLERİNİN YÖNLENDİRİLMİŞ MUTAGENEZ ÇALIŞMALARIYLA ANALİZİ - SADAK, DİLEK (Fırat Üniveristesi, 2006)
Mevcut antimalariallara karşı direncin ortaya çıkması yeni ilaçların geliştirilmesinigerekli kılmıştır. Bu tezde; Plasmodium vivax'ın glikolitik enzimi olan laktat dehidrogenazhedef olarak seçilmiştir. Enzimin aktif bölge halkasında ilave 5 amino asit uzantısı vardır. Builave uzantının insan laktat dehidrogenaz enzimlerinde kopyası mevcut değildir. Kinetikçalışmaları ile beraber bu ilave, yapıya dayandırılmış ilaç tasarım çalışmaları için bölgeyi idealbir hale getirmektedir. Laktat dehidrogenaz enzimi bu tezde yönlendirilmiş mutagenezçalışmalarıyla Plasmodium vivax'da çalışılmıştır. Aktif bölge halkasından ilk iki amino asitçıkarıldığında enzim aktivitesi devam etmiştir ama 5 amino asit çıkarıldığında enzim aktivitesidurmuştur. Bu sonuçlar yeni antimalarialların tasarımında bu bölgenin ideal bir hedef olmasıfikrini desteklemiştir.Anahtar Kelimeler: Plasmodium vivax, laktat dehidrogenaz, aktif bölge halkası,yönlendirilmiş mutagenez, antimalarial.
Analysis of active site loop amino asids of enzyme plasmodium vivax lactate dehydrogenase in by site-directed mutagenesis studies
Keywords: Biyoloji