TÜRKİYE'DE KADIN MİLLETVEKİLLERİNİN TWİTTER KULLANIM DÜZEYLERİ VE KADIN SORUNLARINI TWİTTER ÜZERİNDEN ELE ALIŞI - TÜRKAN, KÜBRA (Fırat Üniveristesi, 2021)
Kadınların yalnızca toplumda değil, siyasi arenada da görünür olmak için mücadeleler verdiğini belirtmek mümkündür. Siyasi arenada kendilerine yer bulan kadın siyasiler, yeni iletişim teknolojilerini kullanabilmektedir. Kadın siyasilerin siyasi çalışmalarını sosyal medyaya taşıdığı gözlemlenmektedir. Ayrıca kadın siyasiler, sosyal mecraya zaman zaman hemcinslerinin sorunlarını da yansıtmaktadır. Teknolojideki hızlı değişim ve dönüşüm hayatın birçok kodunu değiştirdiği için dokunmatik toplumun birer parçası hâline gelen bireylere dönüşüldüğü öngörülebilmektedir. Kitle iletişim araçlarındaki bu hızlı gelişime ayak uydurulduğu ve birçok şeyin dijital platformlara yansıtıldığı düşünülmektedir. Bu dönüşümün alışıla gelinen siyasal iletişim fonksiyonlarını da derinden etkilediği ortaya çıkmaktadır. Hayatın neredeyse her alanına nüfuz eden sosyal medyanın; siyasal iletişimin geleneksel kodlarında da bir takım değişikliklere sebep olduğu gözlemlenmektedir. Siyasal iletişimi sosyal medyada da aktif bir şekilde sürdürmek adeta bir zorunluluk haline dönüşmüştür. Sosyal medyada özgün içerikler oluşturmak; son derece ucuza mal olmaktadır. Ayrıca bu mecra üzerinden interaktif iletişim sağlanabilmekte ve geniş kitlelerle, birkaç saniye içerisinde etkileşim içerisinde olunabilmektedir. Sosyal medyanın barındırdığı birçok artı söz konusu olduğu için siyasiler de bu mecraya yönelmektedir. Bu şekilde siyasiler; zamanlarını ve bütçelerini daha akıllıcı kullanabilme fırsatını yakalayabilmişlerdir. Bu çalışmada; Türk Siyasi tarihinin içerisinde azınlık konumda kalan kadın milletvekillerinin en popüler sosyal mecralardan biri olan; Twitter'ı kullanım düzeylerinin ve paylaştıkları içeriklerde kadınların sorunlarına yönelik eğilim gösterip göstermediklerinin cevabı aranmış ve bu içerik analizi yöntemi ile sunulmuştur.

It is possible to state that women struggle to be visible not only in society but also in the political arena. It is observed that women politicians who find a place for themselves in the political arena carry their political work to social media by using new communication technologies. In addition, women politicians sometimes reflect the problems of their fellows on social media. Since the rapid change and transformation in technology has changed many codes of life, it can be predicted that individuals have become a part of the touch society. It is thought that this rapid development in mass media is kept up and many things are reflected on digital platforms. It turns out that this transformation deeply affects the usual political communication functions. Social media, which permeates almost every aspect of life; It is observed that it causes some changes in the traditional codes of political communication. It has become a necessity to actively maintain political communication on social media. Creating original content on social media; it is extremely cheap. In addition, interactive communication can be provided through this channel and it is possible to interact with large masses in a few seconds. Since there are many advantages of social media, politicians are also turning to this channel. In this way, politicians; they had the opportunity to use their time and budget more wisely. In this study; One of the most popular social channels of female MPs, who remained in a minority position in Turkish political history; The answer to the level of Twitter usage and whether they show a tendency towards the problems of women in the content they share was sought and presented with this content analysis method.
Twitter usage levels of women deputies in Turkey and addressing women's issues on Twitter
Keywords: İletişim Bilimleri