BABÜRNÂME'NİN DİL ÖZELLİKLERİ - AKA, MURAT (Fırat Üniveristesi, 2014)
Çağatay Türkçesi, 15. yüzyıldan 20. yüzyıla kadar bütün Doğu Türklüğü tarafından geniş bir coğrafyada tek bir yazı dili olarak kullanılmış ve bu Türkçeyle pek çok eser verilmiştir. Bunlardan bir tanesi Babur Şah'ın hatıralarını kaleme aldığı "Babürnâme" adlı eseridir. Babürnâme Doğu Türkçesinin en güzel mensur eserlerinden biri olarak kabul edilir. Türk kültürüne, tarihine kaynaklık ettiği gibi Türk dilinin o dönemi için de muazzam bir kaynaktır. Eserin hem mensur olması hem de içerik ve anlatımındaki zenginliğinden dolayı, eserde ses ve şekil bilgisi bakımından da pek çok özellik bir arada yer almaktadır. Yaptığımız incelemeden, Babürnâme'nin 500 yıl gibi uzun bir süre geniş bir coğrafyada kullanılan Çağatay Türkçesinin pek çok ses ve şekil özelliğini büyük oranda yansıttığı görülebilmektedir. Anahtar Kelimeler: Türk Dili, Çağatay Türkçesi, Babürnâme, Ses Bilgisi, Şekil Bilgisi, Babür Şah.

Chagatay Turkish was used by all Eastern Turks in a wide area as a written language and was produced many works of literature from 15th century to 20th century. One of them is called "Baburnama" written by Indian's ruler Babur Shah. Baburnama contains memories of Babur Shah and is considered as one of the most beautiful prose of the Estern Turkish. As The work is the source of Turkish History and Culture, It is also tremendous source of Turkish language. The work is both prose and very rich in terms of content and style. Therefore, It is seen many phonologically and morphologically features in the work. From the research we did, It can be seen that Baburnama reflect pretty much phonetical and morphological features of Chagatay Turkish, which is used in a wide geography as long as 500 years. Key Words: Turkish Language, Chagatay Turkish, Baburnama, Phonology, Morphology, Babur Shah.
Phonological and morphological research on Baburnama
Keywords: Türk Dili ve Edebiyatı