SANAL SINIF ORTAMLARI VE SANAL SINIF YÖNETİMİNE İLİŞKİN ÖĞRETMEN VE ÖĞRENCİ GÖRÜŞLERİ - ASLAN, ŞÜLE (Fırat Üniveristesi, 2023)
Sanal sınıfların yönetimi, etkili bir öğrenme ortamının oluşturulabilmesi için büyük önem taşımaktadır. Bu noktada sanal sınıf yönetiminin geleneksel yüz yüze ortamlardaki sınıf yönetimi anlayışından ve uygulamalarından farklı olduğu dikkate alınmalıdır. Bu araştırmada, giderek yaygınlaşan uzaktan eğitim uygulamaları bağlamında önem kazanan sanal sınıf ortamları ve sanal sınıf yönetimine ilişkin öğretmen ve öğrenci görüşlerinin belirlenmesi amaçlanmıştır. Bu araştırmada nitel ve nicel boyutun birlikte ele alındığı karma yöntem kullanılmıştır. Araştırmanın örneklemini, kolay ulaşılabilir durum örneklemesi ile ortaokul ve liselerde görev yapan nicel boyutta 325 öğretmen, nitel boyutta ise 15 öğretmen ve 17 öğrenci oluşturmuştur. Nicel veriler için "Sanal Sınıf Yönetimi Yeterliği Ölçeği" kullanılmıştır. Araştırmada toplanan nicel veriler SPSS 22 programı aracılığıyla analiz edilmiştir. Veri analizinde parametrik testler kullanılmıştır. Nitel veriler için de yarı yapılandırılmış görüşme formu kullanılmıştır. Nitel veriler, içerik analizi tekniği kullanılarak analiz edilmiştir. Araştırma sonucuna göre öğretmenlerin sanal sınıf yönetimi yeterliklerine ilişkin görüşlerinin cinsiyet, sanal sınıf deneyimi, kademe değişkenine göre farklılık göstermediği; eğitim durumu ve mesleki kıdem değişkenine göre istatistiki açıdan ise anlamlı bir farklılık gösterdiği belirlenmiştir. Öğretmenlerin sanal sınıfların sadece yüz yüze eğitimin destekleyicisi olarak kullanılabileceği, teknik sıkıntılar yaşadığı, zaman tasarrufu sağladığı ve teknolojik materyalleri kullanabilme becerisi kazandırdığı; öğrencilerin sanal sınıfı verimli bulmadığı ancak eğitim için çağa uygun olduğundan kullanmak istedikleri, internet ve ses kesintisi yaşadıkları, ders esnasında arkadaşlarıyla sohbet ekranından yazışmak gibi başka şeylerle ilgilendiklerinden motivasyonlarının düşük olduğu sonuçlarına ulaşılmıştır.

The management of virtual classrooms is of great importance to create an effective learning environment. The virtual classroom management in this center is at the forefront as it is different from the classroom management approach and practices in traditional face-to-face environments. This distribution aimed to determine the views of teachers and students on the increasingly widespread distance education applications of distance education, virtual classroom environments that have gained central importance, and virtual classroom management. The mixed method, which combines these qualities and the quantitative dimension, was used. The quantitative values of 325 teachers working in secondary and high schools and the qualitative values of the research consist of 15 teachers and 17 students. "Virtual Classroom Management Competence Scale" was used for quantitative connections. The good information collected in the research was analyzed through the SPSS 22 program. Parametric measurements were used in data analysis. For the qualitative connection, the half-take interview formula was used. Qualitative content was analyzed using the content analysis technique. According to the research groups, the explanations regarding the virtual classroom management competencies do not show a variable according to the gender, virtual classroom experience, class variable, and the statistical view according to the education level and seniority variable shows the product as a target. The virtual classrooms of the teachers can only be used as the length of the face-to-face education, the technical data live, it saves time and gives the ability to use technological products, the students do not find it efficient in the virtual classroom, but they want to use it when they are suitable for the age for education, they experience internet and audio interruptions, you provide chat between lessons, etc. It has been reached the points where their motivation is low because they are interested in other things.
Teachers' and students' views on virtual classroom environments and virtual classroom management
Keywords: Eğitim ve Öğretim