Sürtünmeli Delme İşleminde Geometrik Kovan Yüksekliği Denkleminin Deneysel Sonuçlar ile Doğrulanması - Bal, Muhammet; Ozek, Cebelı; Demir, Zülküf (My University, 2020)
Sürtünmeli delme, kendi ekseni etrafında dönen konik bir takım ile iş parçası arasında, sürtünme sonucu oluşan ısınınetkisiyle, delinen malzemenin yumuşaması ve takımın dalması seklinde uygulanan, geleneksel olmayan bir delik delmeyöntemidir. Literatür çalışmalarında, deneysel olarak elde edilmiş kovanların dış kenar eğrilerinin biçimi, geometrik olarak,bir parabol eğrisi şeklinde analiz edilerek kovan yüksekliğinin denklemi, matematiksel olarak elde edilmiştir. Analiz işleminde,parabol eğrisinin denklem katsayısının (k) değer aralığı tespit edilmiştir. Literatür çalışmalarından elde edilmiş ve deneyselolarak ölçülmüş kovan yüksekliği değerlerine göre kovan yüksekliğinin denklemi, delik çapına, malzeme kalınlığına, koniklikaçısına, ilerleme hızına ve ayrıca, k denklem sabitine bağlı olarak elde edilmiş ve tüm sabitleri içeren yeni denklem katsayısıise mü (µ) ile ifade edilmiştir. Ayrıca, mü (µ) katsayısının değeri, malzeme kalınlığına, delik çapına, koniklik açısına veilerleme hızına bağlı olarak alabileceği değer aralığı, grafikler yardımıyla gösterilmiştir. Böylece, µ katsayısının 0 ile 1,21aralığında olduğu tespit edilmiştir. Bu çalışmada, literatür çalışmalarından elde edilen matematiksel kovan yüksekliğidenkleminin doğruluğu, deneysel kovan yüksekliği sonuçlarına bağlı olarak, araştırılmıştır. Literatür çalışmalarına görematematiksel olarak elde edilmiş kovan yüksekliği denkleminin ve mü (µ) denklem katsayısının değer aralığının, deneyselkovan yüksekliği değerlerine göre, yaklaşık olarak %95 oranında, doğru olduğu tespit edilmiştir.
Keywords: Malzeme Bilimleri; Özellik ve Test; İmalat Mühendisliği