Triatlon Atletlerinin Doping ve Anti-Doping Konusundaki Görüşlerinin Belirlenmesi - Çelebi, Evrim; Beyazçıçek, Ersın; Sakir, Tufekci; Özmerdivenli, Recep; Beyazçıçek, Ozge; Gündoğdu, Cemal (My University, 2017)
Amaç: Bu çalışmanın amacı, triatlon atletlerinin sporda kullanılan doping türleri ve anti-doping konularındaki bilgilerini belirlemektir. Metot: Bu tanımlayıcı çalışma, Türkiye Triatlon Federasyonu tarafından organize edilen Taşucu Triatlon ve İstanbul Salcono Triatlon Serilerine katılan 92 bireysel katılımcı ile gerçekleştirilmiştir. Veriler anket kullanılarak toplanmıştır. Verilerin analizinde Ki-kare testi kullanılmıştır. Triatlon atletleri tarafından en az bilinen doping türleri arasında kortikosteroidler, maskeleyici ajanlar, anti-östrojenik ajanlar, beta blokerler ve kanabinoidler vardır. Bunları peptit hormonları, narkotik analjezikler, anabolik androjenik steroidler ve uyarıcılar takip etmiştir. Bulgular: Triatlon sporcularının yaklaşık üçte ikisi, sporcuların, antrenörlerin veyöneticilerin doping konusunda bilgilerinin yeterli olmadığını düşünmektedir.. Sonuç: Araştırmaya katılan sporcuların çoğunluğu, ilgili kurum ve kuruluşların dopingle yeterince mücadele etmediğini belirtmiştir.
Keywords: Tıbbi Etik; Spor Bilimleri