RATLARDA FARKLI BOR DOZLARININ HAM BESİN MADDELERİNİN SİNDİRİLME DERECESİ VE TAŞIYICILARI ÜZERİNE ETKİLERİ - AĞZIKÜÇÜK, BÜŞRA (Fırat Üniveristesi, 2021)
Esansiyel bir iz element olan borun (B) hormon metabolizmasında, kemik gelişiminde, antioksidan savunma sisteminde, yara iyileşmesinde, enerji metabolizmasında ve immun sistemde önemli rolü bulunmaktadır. Son yıllarda, araştırmalarda kullanılan bor bileşiklerinin başında borik asit, sodyum borat, potasyum borat ve çinko borat gelmektedir. Bu çalışma, ratlarda sodyum perborat tetrahidrat'ın (SPT) ham besin maddelerinin sindirilme derecesi ve besin madde taşıyıcılarının (PepT1, SGLT1, GLUT1, GLUT2, GLUT5, FATP1) ekspresyonu üzerindeki etkilerini belirlemek amacı ile yapılmıştır. Çalışmada toplam 40 adet erkek Wistar albino rat kullanılmış ve ratlar 4 gruba ayrılmıştır: i) Kontrol, ii) SPT 0.5 (0.5 mg elemental B/kg), iii) SPT 1 (1 mg elemental B/kg), iv) SPT 2 (2 mg elemental B/kg). Deneme 4 hafta sürmüştür. Çalışma sonunda dışkı ve bağırsak örnekleri toplandı. Kuru madde, ham protein, ham yağ, ham kül ve organik maddelerinin sindirilme dereceleri belirlendi. Ardından Gerçek Zamanlı Polimeraz Zincir Reaksiyonu (RT-PCR) yöntemi aracılığıyla jejunum ve duodenumdaki PepT1, SGLT1, GLUT1, GLUT2, GLUT5 ve FATP1 proteinlerinin mRNA ekspresyon seviyeleri tespit edildi. Kontrol grubu ile karşılaştırıldığında, farklı SPT dozlarının ham besin madde sindirilme derecesi üzerine etki etmediği belirlendi (p>0.05). Ayrıca, SPT'nin PepT1, SGLT1, GLUT1, GLUT2, GLUT5 ve FATP1 ekspresyon seviyeleri üzerine bir etkisi tespit edilmedi (p>0.05). Sonuç olarak, bu çalışmada kullanılan SPT formundaki borun farklı dozlarının ratlarda besin madde sindirilme derecelerine ve ince bağırsak PepT1, SGLT1, GLUT1, GLUT2, GLUT5 ve FATP1 ekspresyon seviyeleri üzerine anlamlı bir etkisi olmadığı tespit edilmiştir.

Boron (B), an essential trace element, has a important role in hormone metabolism, bone development, antioxidant defense system, wound healing, energy metabolism and immune system. Boric acid, sodium borate, potassium borate and zinc borate are the leading boron compounds used in research in recent years. This study was carried out to determine the effects of sodium perborate tetrahydrate (SPT) on the nutrient digestibility and expression of nutrient tarnsporters (PepT1, SGLT1, GLUT1, GLUT2, GLUT5, FATP1) in rats. A total of 40 Wistar albino rats were divided into 4 groups: i) Control ii) SPT 0.5 (0.5 mg elemental boron (B) / kg), iii) SPT 1 (1 mg elemental B/ kg), iv) SPT 2 (2 mg elemental B / kg). The trial lasted 4 weeks. At the end of the study, digestibility of dry matter, crude protein, crude oil, crude ash and organic matter were determined. Then, the mRNA expression levels of PepT1, SGLT1, GLUT1, GLUT2, GLUT5 and FATP1 proteins in the jejunum and duodenum were determined using the Real Time Polymerase Chain Reaction (RT-PCR) method. When compared with the control group, it was determined that different SPT doses did not affect the nutrient digestibility (p>0.05). In addition, no effect of SPT on PepT1, SGLT1, GLUT1, GLUT2, GLUT5 and FATP1 expression levels was determined (p>0.05). In conclusion, it was reported that different boron doses in SPT form used in this study did not have a significant effect on nutrient digestibility and small intestine expression levels of PepT1, SGLT1, GLUT1, GLUT2, GLUT5 and FATP1 in rats.
The effects of different boron doses on digestion degree and carriers of raw nutritional materials in rats
Keywords: Veteriner Hekimliği