HAZAR GÖLÜ VE BEHREMAZ ÇAYI SU KENELERİNİN HYDRACNİDİA: ACARİ) SİSTEMATİK VE MEVSİMSEL YÖNDEN İNCELENMESİ - ORHAN, OYA (Fırat Üniveristesi, 2006)
Hazar Gölü ve Behremaz Çayı'ndan 2003-2005 yılları arasında toplanan su keneleri değerlendirilmiş,toplam 12 familyaya ait 39 tür tespit edilmiştir. Hazar Gölü'nden 9 familyaya ait 26, BehremazÇayı'ndan 10 familyaya ait 24 tür belirlenmiştir. Arrenurus (s.str.) distans Türkiye faunası için, A.(s.str.) robustus, A. (Micruracarus) novus, A. (Megaluracarus) globator ve Tiphys (s.str.) ornatusElazığ için yeni kayıttır. Daha önce Türkiye'den tanımlanan A.(s.str.) demirsoyi'nin dişisinin tanımıilk kez verilmiştir. Georgella helvatica, Hydryphantes (s.str.) dispar ve Eylais extendens HazarGölü'nden; Arrenurus (s.str) albator, A. (s.str) bruzelii, A.(s.str) ayyildizi, A.(s.str.) demirsoyi, A.(s.str.)tricuspidator, A.(s.str.) cuspidifer, A. (Micruracarus) sinuator, Hygrobates (s.str.) fluviatilis,Hydrodroma despiciens, Sperchon setiger, Pionopsis lutescens, Neumania deltoides ve Mideopsisorbicularis Behremaz Çayı'ndan ilk defa yakalanmıştır. Böylece, Elazığ'dan bilinen su kenelerifaunası 56 türe ulaşmıştır. Ayrıca, gölün ve çayın tür çeşitliliği rastlanma sıklıkları ile türlerin aylık vemevsimsel dağılımları üzerinde durulmuştur. Tespit edilen tüm türlerin tanımları örneklerimizüzerinden gözden geçirilmiş, çeşitli organların ölçümleri yapılmış, Türkiye ve dünyadaki dağılımlarıverilmiştir.Anahtar kelimeler: Acari, Hydrachnidia, Fauna, Hazar Gölü, Behremaz Çayı, Su keneleri,Mevsimsel dağılım.
Water mites (hydrachnidia: acari) fauna of hazar lake and behremaz stream (Elazığ) and their seasonal distribution
Keywords: Biyoloji