SINIF ÖĞRETMENLERİNİN DİJİTAL LİDERLİK VE İŞ DOYUMU ALGILARI ARASINDAKİ İLİŞKİ - AKIN, İLKNUR (Fırat Üniveristesi, 2025)
Bu araştırmanın amacı, sınıf öğretmenlerinin dijital liderlik algıları ile iş doyumu arasındaki ilişkiyi incelemektir. Nicel araştırma yöntemlerinden ilişkisel tarama modeli çerçevesinde tasarlanan bu çalışmanın evreni, 2024-2025 eğitim öğretim yılında Malatya ili merkez ilçelerinde faaliyet gösteren ilkokullarda görev yapan sınıf öğretmenlerini kapsamaktadır. Araştırmanın örneklemi, basit seçkisiz örnekleme yöntemi ile belirlenen 550 sınıf öğretmeninden oluşmaktadır. Veriler, Dijital Liderlik Ölçeği, İş Doyumu Ölçeği ve kişisel bilgi verileri, gönüllülük esasına dayanarak toplanmış olan formlar aracılığıyla elde edilmiştir. Uygulanan ölçme araçlarının sonuçları doğrultusunda, öncelikle Doğrulayıcı Faktör Analizi (DFA) gerçekleştirilmiştir. Bu aşamada, t-testi, Tek Yönlü Varyans Analizi, Pearson Korelasyon analizi ve Basit Regresyon Analizi uygulanmıştır. Analiz sonuçlarına göre, öğretmenlerin dijital liderlik algıları ile iş doyumu algıları cinsiyet değişkenine göre farklılık göstermektedir. Medeni hal değişkeni açısından ise dijital liderlik algıları ile iş doyumu algıları arasında anlamlı bir fark bulunmamaktadır. Öğretmenlerin yaş grubu değişkenine göre yapılan değerlendirmelerde de dijital liderlik algıları ile iş doyumu algıları açısından anlamlı bir farklılık tespit edilmemiştir. Ayrıca, kıdem yılı değişkenine göre öğretmenlerin iş doyumu ile dijital liderlik algıları arasında da farklılık gözlemlenmemiştir. Bu çalışma, regresyon analizi sonuçları doğrultusunda dijital liderlik algısının iş doyumu üzerinde anlamlı bir etkisi olduğunu ortaya koymaktadır.

The purpose of this study is to examine the relationship between classroom teachers' perceptions of digital leadership and job satisfaction. Designed within the framework of the correlational survey model, one of the quantitative research methods, the universe of this study includes classroom teachers working in primary schools operating in the central districts of Malatya province during the 2024-2025 academic year. The sample of the study consists of 550 classroom teachers selected using simple random sampling. Data were collected through forms filled out on a voluntary basis, including the Digital Leadership Scale, Job Satisfaction Scale, and personal information. Based on the results of the measurement tools applied, Confirmatory Factor Analysis (CFA) was first conducted. At this stage, t-tests, One-Way Analysis of Variance, Pearson Correlation analysis, and Simple Regression Analysis were applied. According to the analysis results, teachers' perceptions of digital leadership and job satisfaction differ according to the gender variable. In terms of marital status, there is no significant difference between perceptions of digital leadership and job satisfaction. In the evaluations made according to the age group variable of teachers, no significant difference was found in terms of digital leadership perceptions and job satisfaction perceptions. In addition, no difference was observed between teachers' job satisfaction and digital leadership perceptions according to the seniority variable. This study reveals that digital leadership perception has a significant effect on job satisfaction in line with the results of the regression analysis.
The relationship between classroom teachers' perceptions of digital leadership and job satisfaction
Keywords: Eğitim ve Öğretim