Değişen İklim Koşullarının Elazığ Ovası ile Yakın Çevresinin Ekosistemine Etkileri - Atasoy, Ahmet; Çiftçi, Dursun (My University, 2009)
Elazıg Ovası ile Uluova, Dogu Anadolu Bölgesi’nin Yukarı Fırat Bölümü’nde bulunmaktadır. Yörede yazlar kurak ve sıcak, kıslar uzun ve soguktur. Çesitli olaylar sonucu iklimlerde degismeler ortaya çıkmaktadır. Bu degismeler kimi yerlerde sel baskınları seklinde ortaya çıkarken, kimi yerlerde de kuraklıgı arttırmaktadır. Bu nedenle yöre ikliminin özelliklerini tanıyarak, nasıl bir degisime dogru gittigini anlamak ve buna göre tedbir almak oldukça önemlidir. Bu amaçla; Elazıg meteoroloji istasyonunun 70 yıllık rasatları dikkate alınarak, iklim verileri aylık ve mevsimlere göre degerlendirilmistir. Erinç ve Thornthwaite formüllerine göre yagıs müessiriyeti, yagıs ve sıcaklıgın yıllar arası degisimleri (Rainfall reliability) hesaplanmıs, su bilânçosu ve aylara göre rüzgârgülü sekilleri olusturulmus, ortalama sıcaklık ve yagıs haritası çizilmis, lineer regressionla sıcaklık ve yagısın egrileri çizilmistir.
Keywords: Iklimsel özellikler; meteorolojik veri; iklim değişikliği; iklim; ekosistemler; kuraklık; su kaynakları; yağış; sıcaklık; doğal çevre; elazığ ovası