MATLAB GÖRÜNTÜ İŞLEME ARACI KULLANARAK ENDOMETRİOZİS HASTALIĞININ ULTRASON GÖRÜNTÜLERİNDE TESPİTİ - ÖZKAN, MUHAMMED VAHİT (Fırat Üniveristesi, 2010)
Günümüzde hızla gelişen teknolojiyle birlikte görüntü işleme yöntemleri yaygın bir şekilde kullanılmaktadır. Bu tez çalışmasında kadınlarda sık rastlanılan bir hastalık olan endometriozisin ultrason görüntülerinde, hastalıklı yerin tespit edilmesini kolaylaştırmaya yönelik olarak, görüntü işleme tekniklerini kullanan ve kitlenin sınırlarını yakalamaya çalışan bir yöntem üzerinde durulmuştur. Görüntü işleme tekniklerinin klasik yapısal programlama dilleri kullanılarak gerçekleştirilmesi zor olmaktadır. Bu zorluklar çoğunlukla yoğun matematiksel işlemlerin gerekliliği, işlenecek veri sayısının yüksek oluşu ve algoritma karmaşıklığının yanında oluşturulan uygulama programına ait doğruluğun her adımda test edilmesi şeklinde ortaya çıkmaktadır. Bu problemi aşmak için bu tez çalışmasında Matlab programı kullanılmıştır.Tez çalışmasında, ultrason görüntülerinde endometriozis hastalığının kitle sınırının bulunması için aktif sınır yakalama yöntemlerinden yararlanılmıştır. Yapılan çalışmada gri seviye ultrason görüntüleri kullanılmış, eğri uydurma için görüntüler üzerinde farklı yerlerde ve boyutlarda başlangıç sınırları denenerek algoritma farklı iterasyonlarda çalıştırılarak sonuçlar görüntülenmiştir. Gri seviye ultrason görüntülerinde sınır bulmanın zorluğu ve başlangıç eğrisinin yeri, boyutu ve algoritmanın iterasyon sayısının görüntü üzerindeki nesne sınırının bulunmasında önemi görülmüştür. Buna rağmen sonuçta algoritmanın çalıştırılmasıyla gri seviye ultrason görüntülerindeki endometriozis kistinin gerçek sınırlarına yakın sınırlar elde edilmiştir.Anahtar Kelimeler : Endometriozis, Görüntü İşleme, Bölütleme, Yılan Modeli, Geometrik Biçim Değiştirme Modeli, Aktif Yörünge Modeli

Due to the advances in computer technology image processing method have developed rapidly and used in many areas. The goal of the thesis is to find out boundary of endometriosis which is a disease frequently seen in women in ultrasound image using image processing techniques. Image processing techniques is realized very difficult in with classical morphologic programming language. These difficulties are usually result of intensive mathematical operations. On the other hand the application program must be checked step by step. We used Matlab to overcome this problem in this thesisIn this study, to find the boundary of endometriosis cyst in a given ultrasound image active contour method is used based on techniques of curve evolution. In this study gray level ultrasound images are used. To evolve curve in images initial contour is tested different place and different dimension, algorithm run different iteration and results is monitorized. Difficulty is seen for detection of boundary in gray level ultrasound image. Also importance of initial contours?s place, dimension and iteration of algorithm is seen. After all real contour of endometriotic cyst in gray level ultrasound image is nearly obtained.Key Words : Endometriosis, Image Processing, Segmentation, Snake Model, Geometrical Deformation Model, Active Contour Model
Detecting of endometriosis in ultrasound image using matlab image processing toolbox
Keywords: Biyomühendislik