The complications of otitis media: Retrospective assessment of 51 cases - Keleş, Erol; Kaygusuz, İrfan; Karlıdag, Turgut; Yalçın, Şinasi; Sakallıoğlu, Öner; Alpay, H. Cengiz (My University, 2004)
Amaç: Otitis media komplikasyonlarının saptanması, tanı ve tedavilerinin değerlendirilmesi.Gereç ve Yöntem: Kliniğimizde 1993-2002 tarihleri arasında otitis media tanısı alan ve tedavileri düzenlenen 22680 hastanın dosyaları yeniden gözden geçirildi. Otitis media komplikasyonu nedeni ile tedavi edilen, yaşları 5-56 arasında toplam 51 hastanın (22 kadın, 29 erkek) dosyaları değerlendirmeye alındı. Hastalar yaş, cinsiyet, başvuru semptomları, otoskopik bulgular, operasyon bulguları ve tedavileri açısından değerlendirildi. Saptanan komplikasyonlar intrakraniyal ve ekstrakraniyal olarak iki gruba ayrıldı.Bulgular: Otitis media komplikasyonu tespit edilen 51 hastanın 37’sinde (%72.5) ekstrakraniyal komplikasyon, 13’ünde (%25.4) intrakraniyal komplikasyon, 1’inde ise (%1.9) hem intrakraniyal hem de ekstrakraniyal komplikasyon birlikte görüldü. Hastaların kliniğimize en sık başvuru nedeni kulak akıntısı (%80.3) iken en sık görülen otoskopik bulgular kolestatoma ve granülasyon dokusu/polip idi. Benzer şekilde operasyon sırasında orta kulak ve/veya mastoid kavitede görülen patolojiler arasında en sık kolestatoma ve granülasyon dokusu/polip saptanmıştı. Tüm hastalarımıza intravenöz antibiyotik tedavisi ve kronik otitis media sonucu gelişen komplikasyonlarda radikal mastoidektomi uygulandı.Sonuç: Modern tanı ve tedavi yöntemlerine rağmen günümüzde otitis medialı hastaların dikkatli takibi önemini korumaktadır. Bu hastaların düzenli kontrolleri yapılmalı, hastalıkları hakkında yeterince bilgilendirilmeli ve hastalar oluşabilecek komplikasyonlar açısından uyarılmalıdır.
Keywords: Tanı teknik ve işlemleri; Geriyedönük çalışma; Orta kulak iltihabı