TEORİLER IŞIĞINDA TOPLUMSAL OLAYLARIN GELİŞİMİ VE YÖNETİMİ - Can, Ali; Taşcı, Ufuk (Fırat University, 2016)
Toplumsal olaylar bir kolektif aksiyon türüdür. Genel olarak, sosyal, kültürel ve politik değişimlerekarşı verilen kolektif tepkiler olarak ifade edilen toplumsal olaylar, toplumdaki değişimler neticesindegerilim yaşayan grupların isteklerine ulaşmak için organize ettikleri veya katıldıkları kolektif hareketleriifade eder. Toplumsal olaylar tarihi, kültürel ve coğrafi koşullardan bağımsız olmadığı gibi, ideolojik,ekonomik ve politik faktörlerin de toplumsal olayların oluşumunda etkisi vardır. Bu kapsamda, toplumsalolayların içinde geliştikleri toplumların sosyal, kültürel ve siyasi norm ve değerlerine göre farklılıkgösterdiklerini belirtmek gerekir. Bu çalışmada, toplum yapısını oluşturan faktörlerin toplumsal olaylarınoluşumu üzerinde kolaylaştırıcı veya sınırlandırıcı etkileri makro toplumsal olay teorileri kapsamındaaçıklanmıştır. Toplumsal olay teorilerinin ortaya koyduğu tespitler kapsamında, toplumsal olayların kamudüzenine zarar vermeden nasıl yönetilmesi gerektiği konusu incelenmiştir.Anahtar Kelimeler: Toplumsal olaylar, toplumsal olay teorileri, sosyal değişim, toplumsal dayanışma,müdahale stratejileri