Fasiyo-peritoneal tüp greftle vena kava inferior rekonstrüksiyonu: Geçici distal arteriovenöz fistülün greft açıklığına etkisi (Deneysel çalışma) - Çekirdekçi, Ahmet; Bayar, Mustafa K.; Cihangiroğlu, Mutlu; Ayan, Erhan; Duran, Mehmet; Aksulu, Hakkı E. (My University, 2001)
Vena kava inferior kan akım hızını distal arteriovenöz fistül (AVF) yoluyla artırarak fasiyo-peritoneal tüp greftin açık kalması üzerine olan etkisini araştırmaktır. YÖNTEM: Onaltı adet köpeğin infrarenal vena kavasında oluşturulan 3-4 cm lik sirküler defekt fasio-peritoneal tüp greft ile replase edildi. Deneklerin yarısında ayrıca femoro-femoral arteriyovenöz fistül yapıldı. Greft açıklığı anjiyografik ve Doppler ultrasonografik olarak takip edildi. SONUÇLAR: AVF yapılmayan deneklerin tümünde greftler akut tromboz nedeniyle ilk hafta içinde tıkandı. A VF yapılan deneklerin altısında ise 30 günlük deney periyodunda greftlerin açık olduğu saptandı. YORUM: Yaralanmış vena kava inferiorun sentetik greftlerle rekonstrüksiyonu infeksiyon riski veya tromboza yatkınlık nedeniyle başarısız olabilmektedir. Bu nedenle otojen venler tercih edilir. Ancak bunların kullanımında da çap uyumsuzluğu önemli bir problemdir; greftin elde edilmesi ve hazırlanmasında sorun yaşanabilir. Dolayısıyla vena kava repiasmanında kullanılabilecek alternatif otojen doku arayışları devam etmektedir. Bu amaçla fasiyo-periton kullanıldığında greft çok kısa sürede tıkanmakta, buna karşılık vena kava inferiorda kan akım hızının distal AVF yoluyla artırılması halinde greft tıkanıklığı önlenebilmektedir. Biz büyük venlerin rekonstrüksiyonunda geçici distal AVF'den yararlanılması gerektiğini düşünüyoruz.
Keywords: Vena kava; inferior; Rekonstrüktif cerrahi işlemler; Kan akım hızı; Hastalık modelleri; hayvan; Ultrasonografi; doppler; Greft; Arteriyovenöz fistül; Köpekler