Bovin viral diyare virüs enfeksiyonlu bir buzağıda görülen bukleli kıl örtüsü - İssi, Mustafa; Gül, Yusuf; Özçelik, Mehtap; Gürçay, Metın; Baydar, Ersoy; Çevik, Aydın (My University, 2014)
Bu gözlem, klinisyen veteriner hekimlere faydal ı olaca ğ ı dü ş ünülerek bovin viral diyare virüs(BVDV) enfeksiyonlu bir buza ğ ı da nadir görülen kahverengimsi ve bukleli k ı l örtüsü görünümününbildirilmesi amacı yla yaz ı lm ı ş tı r. Olguyu, F ı rat Üniversitesi Veteriner Fakültesi Hayvan Hastanesi İçHastal ı kları Klini ğ ine tan ı ve tedavi amacı yla getirilen do ğ duğ undan beri i ş tahs ı zl ı k, öksürük vesolunum güçlü ğ ü ş ikayetleri olan, bazen ishal gözlenen 4 ayl ı k hol ş tayn ı rkı , di ş i bir buza ğ ıolu ş turdu. Buza ğ ı dan al ı nan kan örne ğ inin ticari BVDV antijen EL İSA kiti ile yap ı lan analizindeBVDV antijen pozitif olarak tespit edildi. Hematolojik muayeneler yan ı nda bazı biyokimyasalanalizler ile mineral madde iz element düzeyleri analiz edildi. Bukleli ve kahverengimsi k ı l örtüsügörünümlü deriden al ı nan biyopsi örne ğ inin histopatolojik incelenmesinde patolojik bir de ğ i ş ikliksaptanmad ı . Sonuç olarak, BVDV enfeksiyonları nda konjenital olarak bukleli k ı l örtüsügörünümünün olabilece ğ i dü ş ünülerek kesin tan ı n ı n konmas ı ve koruyucu tedbirlerin al ı nmas ıyararl ı olacaktı r.
Keywords: Veterinerlik