ELAZIĞ YÖRESİNDEKİ 1-14 YAŞ GRUBU ÇOCUKLARDA DEMİR EKSİKLİĞİ ANEMİSİNDE KAN SERUMU VE SAÇTAKİ SELENYUM TAYİNİ - CANPOLAT, EDA (Fırat Üniveristesi, 2002)
YÜKSEK LİSANS TEZİ ELAZIĞ YÖRESİNDEKİ 1-14 YAŞ GRUBU ÇOCUKLARDA DEMİR EKSİKLİĞİ ANEMİSİNDE KAN SERUMU VE SAÇTAKİ SELENYUM TAYİNİ Eda CANPOLAT Fırat Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Kimya Anabilim Dalı 2002, Sayfa: 41 Bu çalışmada Elazığ yöresi 1-14 yaş grubundaki sağlıklı ve anemi hastalıklı çocukların saç ve kan serumlarındaki selenyum, 2,4-Diaminobenzidin (DAB) ligandı kullanılarak florimetrik olarak; Fe, Zn, Cu, Mn elementleri ICP-atomik emisyon spektrofotometresi ile tayin edildi. Kontrol grubuna göre hasta grubunun serum element düzeylerinde Se (P<0.001), Fe (P<0.001), Zn (P<0.01) oranlarında azaldığı; Cu (P<0.05) oranında arttığı ve Mn'da herhangi bir değişmenin olmadığı gözlendi (P>0.05). Kontrol grubu ile hasta grubu arasındaki saç eser element düzeyleri karşılaştırıldığında; hasta grubunda Se (P<0.01), Fe (P<0.001), Zn (P<0.001), oranında azaldığı; Cu ve Mn'da herhangi bir değişmenin olmadığı gözlendi (P>0.05). Sonuç olarak anemili çocukların saç ve serumlarında Se, Fe, Zn'nun düştüğü gözlendi. Anahtar kelimiler: Florimetri, Kan serumu, Saç, Selenyum, Anemi
Determination of selenium in the blood serum and hair of iron deficient anemia children in 1-14 ages in Elazığ region
Bu tezin, veri tabanı üzerinden yayınlanma izni bulunmamaktadır. Yayınlanma izni olmayan tezlerin basılı kopyalarına Üniversite kütüphaneniz aracılığıyla (TÜBESS üzerinden) erişebilirsiniz.
Keywords: Kimya; Chemistry