Geriye yayılma yapay sinir ağı kullanılarak yanal su alma yapısına yönelecek olan sürüntü maddesi oranının bulunması - Baylar, Ahmet; Emıroglu, Muhammet Emin; Arslan, Abdussamet (My University, 1999)
Geçen bir kaç yıl içerisinde, inşaat mühendisliğindeki bilgisayarlı hesaplamalarda Yapay Zeka uygulamaları ilk sırayı almıştır. Bu uygulamalar genellikle uzman sistemleri içermektedir. Bu makalede değişik bir Yapay Zeka yaklaşımı olan yapay sinir ağlarına (YSA) değinilmiş ve bir uygulama sunulmuştur. Yapay sinir ağları lineer olmayan bir yapıya sahiptir. Bu durum YSA ları her alana uygulanabilir hale getirmiştir. Sonuçlara çok kısa zamanda yaklaşmadaki etkinliği diğer yaklaşım metotlarına göre onu bir tercih sebebi yapmıştır. Bu çalışmada, dolu gövdeli bağlamalarda ayırma duvarının etkisi dikkate alınarak yanal su alma yapısına yönelecek olan sürüntü maddesi oranı geriye yayılma yapay sinir ağı yöntemi ile tespit edilmiştir. Problemin eğitim setinde DSİ (1989) tarafından yapılan deneysel veriler kullanılmıştır. Problemin değişkenleri ağa normal izasyon tekniği ile tanıtılmıştır. Eğitilen YSA, daha önce eğitme sırasında kullanılmayan deney verileri ile test edildiğinde sonuçların oldukça uygun olduğu görülmüştür. Bu çalışma, yapay sinir ağı hesaplamalarının inşaat mühendisliğinde karar verme ve tasarım için alternatif bir çözüm olduğunu ortaya koymaktadır.
Keywords: İnşaat Mühendisliği