Fosforik asitle aktifleştirilen şeker pancarı küspesinden elde edilen aktif karbonla sulu çözeltilerden Pb(II) iyonlarının giderilmesi - Çam, Gülüfer; Özer, Ahmet; Tümen, Fikret (My University, 2000)
% 30'luk fosforik asit çözeltisi ile aktifleştirilen şeker pancarı küspesinin karbonizasyonu ile elde edilen aktif karbon örnekleri kullanılarak sulu çözeltilerden Pb(ll) iyonları giderilmeye çalışılmıştır. Değişik şartlarda elde edilen aktif karbon örneklerinin Pb(II) iyonlarını uzaklaştırma verimi, karbonizasyon sıcaklığı ve süresinin artırılmasıyla artmaktadır. Optimum giderme (% 62.4) aktifleştirilen pancar küspesinin 400 °C'de 300 dakika süreyle karbonizasyonundan elde edilen aktif karbon örnekleri ile sağlanmıştır. Pb(II) iyonlarını giderilme verimi büyük ölçüde ortamın pH'sına bağlıdır. Farklı sıcaklıklarda gerçekleştirilen deney sonuçları Langmuir ve Freundlich izotermlerine uygulanmıştır. Langmuir sabiti $(Q_{max})$ ile Freundlich sabiti $(K_f)$'nin pH 4.5 için 25 ve 60 °C'deki değerleri sırasıyla 7.254, 6.821 mg/g ve 1.841, 0.392 mg/g olarak tespit edilmiştir. $(Q_{max})$ ve $(K_f)$ değerlerinin sıcaklıkla azalması, giderme prosesinin ekzoterm olduğunu göstermektedir.
Keywords: Kimya; Uygulamalı; Çevre Mühendisliği