ELAZIĞ KENTİ EVSEL ATIKSULARINDA BULUNAN AZOT BİLEŞİKLERİNİN MEVSİMSEL DEĞİŞİMİNİN ARAŞTIRILMASI - USLU, GÜLŞAD (Fırat Üniveristesi, 1993)
Yüksek Lisans Tezi ELAZI? KENTİ EVSEL ATIKSULARINDA BULUNAN AZOT BİLEŞİKLERİNİN MEVSİMSEL DE?İŞİMİNİN ARAŞTIRILMASI Gülşad USLU Fırat Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Çevre Mühendisliği Anabilim Dalı 1993, Sayfa: 54 Bu çalışmada, "Elazığ Kenti Evsel Atıksularında Bulunan Azot Bileşiklerinin Mevsimsel Değişimi" araştırılmıştır. Elazığ kenti evsel atıksularınm deşarj edildiği noktadan alman atıksu örneğinde fiziksel, kimyasal ve mikrobiyolojik analizler yapılmıştır. Atıksu örneğinin analizinde standart metodlardan yararlanılmış ve elde edilen sonuçlar, istatistiksel olarak değerlendirilerek azotlu bileşiklerin mevsimsel değişimi incelenmiştir. Yapılan çalışma Elazığ kenti evsel atıksularım karakterize etme bakımından önem taşımaktadır. Çalışmaların sonucunda elde edilen veriler değerlendirildiğinde, azotlu bileşiklerin mevsimlere bağlı olarak değişim gösterdiği belirlenmiştir. Keban Baraj Gölü'ne verilen evsel atıksular, bitki besin maddeleri bakımından gölü olumsuz yönde etkilemektedir. Atıksularm, ağır metal yönünden gölü kirletici etkileri olmadığı fakat bununla beraber evsel atıksularm ihtiva ettiği mikroorganizmaların göl kirliliğinde büyük önem taşıdığı belirlenmiştir. Göle giren mikroorganizmalar, su canlılarını ve dolayısıyla da besin zincirini olumsuz yönde etkileyerek gölün ekolojik dengesini bozabilmektedir. Gerekli tedbirler alınmadığı taktirde, şimdi olmasa bile ileride Keban Baraj Gölü, organik bir kirlilikle karşı karşıya kalacaktır. ANAHTAR KELİMELER: Evsel atıksu, azotlu bileşikler, nitrat, nitrit, amonyak, nitrifîkasyon, denitrifikasyon, göl kirliliği
The Study of seasional changes of nitrogene compounds found in domestic wastewater of Elazığ
Keywords: Çevre Mühendisliği; Environmental Engineering