PATLAMALARA DAYANIKLI HİBRİT KOMPOZİTLERİN GELİŞTİRİLMESİ - KARA, NUMAN (Fırat Üniveristesi, 2023)
Elyaf takviyeli hibrit ve hibrit olmayan kompozitler mukavemet/ağırlık oranının gerekli olduğu mühendislik uygulamalarında önemli kullanıma sahiptirler. Hibrit kompozitler, hibrit olmayan kompozit malzemelerde gerçekleştirilemeyen çekme modülü, basınç dayanımı ve darbe dayanımı gibi özelliklerin kombinasyonunu sağlar. 20. yüzyılın ortalarından itibaren hibrit kompozitler; verimi yüksek ve performansı arttırılmış yapısal malzemeler olarak kabul görmüş ve kullanım alanları hızla artmaktadır. Yapılan bu çalışmada, hibrit ve hibrit olmayan kompozitlerin mekanik, tokluk ve düşük hızda ağırlık düşürmedeki özellikleri incelenmiştir. Deneysel çalışmada, kompozit üretiminde karbon fiber, bazalt fiber, cam fiber ve 50 mesh boyutuna sahip 304 tipi paslanmaz çelik dokuma kullanılmıştır. Matris malzemesi olarak da sertleştiricisiyle beraber epoxy reçine seti seçilmiştir. Üretim sürecinde tüm hibrit ve hibrit olmayan kompozitler 10 katman fiber kullanılarak üretilmiştir. İlgili testler için 4 farklı hibrit olmayan, 4 farklı üçlü kombinasyon ve 4 farklı dörtlü kombinasyon olmak üzere toplamda 12 farklı kompozit malzeme üretilmiştir. Yapılan testler sonucunda hibrit ve hibrit olmayan malzemelerin mekanik dayanımları büyükten küçüğe doğru karbon fiber, bazalt fiber, cam fiber ve çelik dokuma şeklindedir. Hibrit kompozitlerin tokluk ve düşük hızda ağırlık düşürme testinde çelik dokumanın önemli bir rol oynadığı görülmüştür.

Fiber-reinforced hybrid and non-hybrid composites have important uses in engineering applications where strength-to-weight ratio is required. Hybrid composites provide a combination of properties such as tensile modulus, compressive strength and impact strength that cannot be achieved in non-hybrid composite materials. Hybrid composites from the middle of the 20th century; It has been accepted as structural materials with high efficiency and increased performance, and its usage areas are increasing rapidly. In this study, the mechanical, toughness and low-speed weight drop properties of hybrid and non-hybrid composites were investigated. In the experimental study, carbon fiber, basalt fiber, glass fibler and 304 type stainless steel fabric with 50 mesh size were used in composite production. Epoxy resin set with its hardener was chosen as the matrix material. In the manufacturing process, all hybrid and non-hybrid composites were produced using 10 layers of fiber. For the relevant tests, a total of 12 different composite materials were produced, including 4 different non-hybrid, 4 different triple combinations and 4 different quadruple combinations. As a result of the tests, the mechanical strengths of hybrid and non-hybrid materials are in the form of carbon fiber, basalt fiber, glass fiber and steel fabric, from largest to smallest. It has been observed that steel fabric plays an important role in the toughness and low speed drop test of hybrid composites.
Development of explosion resistant hybrid composites
Keywords: Savunma ve Savunma Teknolojileri