Helisel borularda akış ve ısı transferinin incelenmesi - Türkbay, İsmail; Varol, Yasin (My University, 2001)
Bu çalışmada, helisel borulardaki sürtünme faktörü ve ısı transferi deneysel olarak incelenmiştir. Yapılan ölçümlerde helisel borudaki sürtünme katsayısı değerleri hesaplanmış ve düz bir borudaki laminar ve türbülanslı akıştaki sürtünme katsayıları ile mukayese edilmiştir. Sabit ısı yükü (20, 30 ve 60 W) değerleri için, helisel borudaki ortalama Nusselt Sayısının Dean Sayısı ile değişimi grafiklerle verilmiştir. Ayrıca, helisel boru ile düz boru içerisindeki ısı transfer katsayılarının Reynolds Sayısı ile değişimi karşılaştırılmıştır. Helisel borudaki ısı transfer katsayısının düz borudaki ısı transfer katsayısından yaklaşık olarak %23 daha fazla olduğu tespit edilmiştir.
Keywords: Fizik; Uygulamalı