ÖMER NASUHİ BİLMEN VE KELAMI GÖRÜŞLERİ - TAYLAN, OSMAN (Fırat Üniveristesi, 2005)
Yüksek Lisans TeziÖMER NASUHİ BİLMEN VE KELAMİ GÖRÜŞLERİOSMAN TAYLANFIRAT ÜNİVERSİTESİSOSYAL BİLİMLER ENSTİTÜSÜTEMEL İSLAM BİLİMLERİ ANA BİLİM DALIKELAM BİLİM DALI2005, Sayfa: 89+VIİslami ilimlere çalışmalarıyla hizmet etmiş birçok ilim adamının incelenip günümüzinsanına, araştırmacılarına aktarılması büyük bir önem taşımaktadır. Biz de bu hizmetlerekatkı sağlamak amacıyla Osmanlıdan Cumhuriyet'e geçişteki dönemde yaşamış olan ÖmerNasuhi Bilmen'in Kelami görüşlerini incelemeye çalıştık.Giriş ve üç bölümden oluşan çalışmamızın giriş bölümünde Ömer Nasuhi Bilmen'inhayatı, ilmi kişiliği ve eserlerini aktarmaya çalıştık. Birinci bölümde Allah'ın varlığı vebirliğini ispat eden delilleri, Allah'ın sıfatları gibi konuları işledik. İkinci bölümde Nübüvvetve nübüvvete dair konulara yer verdik. Üçüncü ve son bölümde ise Ahiret, ahiret ve kabirhallerini inceledik.Anahtar kelimeler: Ömer Nasuhi Bilmen, Kelam, İlahiyat Ahiret, Nübüvvet.

SUMMARYMaster ThesisÖMER N. BİLMEN?S THEOLOGİCAL İDEASOSMAN TAYLANThe University of FiratSocial Sciences InstituteBasic Islamic SciencesTheology Branch2005, Page: 89+VIIt is very important to study a lot of scientists who contributed to İslam with theirscientific studies.Apart from this in order to contribute these studies we tried to study Ömer N.Bilmen?s words and ideas from the period of Ottoman Empire till the Turkish Republic.We tried to explain the life and scientific personality and Works of Ömer N. Bilmen inthis article which Consists of an introduction and there capters.In the first chapter we performed the evidences which prove existence and unity ofGod. İn the second chapter we dealt with Nübüvvet and subjects about Nübüvvet. In the thirdand last chapter we dealt with the other world anel judgement of the other world.Key world: Ö. N. Bilmen, Word, The other world, Theologi.
Ömer Nasuhi Bilmen`s theological ideas
Keywords: Din