Ultrasonografi ile gökkuşağı alabalığı'nın (Oncorhynchus mykiss Walbaum,1792) incelenmesi - Sarıeyyüpoğlu, Mustafa; Canpolat, İbrahim; Köprücü, Şimşek Sibel (My University, 2003)
Fırat Üniversitesi, Su Ürünleri Fakültesi, Cip Balık Üretim Tesisi'nde bulunan çeşitli yaş gruplarından (2-5) seçilen 1200 adet canlı gökkuşağı alabalığı (Oncorhynchus mykiss) ultrasonografi ile genel bir muayeneden geçirildi. Balıkların anatomik olarak dispozisyonlan, normal anatomisinin dışındaki bulgular ve iç organlardaki anormal büyümeler ultrasonografi ile kontrol edildi. Bu uygulamayla incelenen alabalıkların ultrasonografik olarak sağlıklı olduğu ve özellikle iç organlarda herhangi bir lezyonun bulunmadığı tespit edildi.Bu tekniğin çabuk ve kolay kullanılabilir olması nedeniyle balık hastalıklarının diagnostiğinde çok yararlı olabileceği görüldü.
Keywords: Ultrasonografi; tanı teknikleri; balık; gökkuşağı alabalığı; Oncorhynchus mykiss; iç organlar