İlkokul Öğrencilerinin Çanta ve Benzeri Eşyaları Kullanma Durumuna İlişkin Bir Araştırma - Turan, Mehmet; Zengin, Erdal (E-Journal of New World Sciences Academy, 2020)
Araştırma 2016 yılında Elazığ ilinde 5 ilkokulda öğrenim gören toplam 910 ilkokul öğrencisi üzerinde yürütülmüştür. Araştırma tarama modelinde olup, betimsel bir nitelik arz etmektedir. Araştırma sonucunda; öğrencilerin en az 106 cm, en fazla 152 cm olmak üzere, ortalama boy uzunluğu 128.46cm olarak tespit edilmiştir. Yine öğrencilerin en az 16 kg, en fazla 65.60 kg olmak üzere, ortalama kilo durumu 28.48 olarak tespit edilmiştir. Yine öğrencilerin en az 1 kg, en fazla 8.90 kg ve ortalama 3.56 kg ağırlığında çanta taşıdıkları tespit edilmiştir. Öğrenci kilo ve taşıdıkları çanta ağırlığı oranlaması sonucunda; öğrencilerin vücut kilosunun %8’i oranında çanta ağırlığına sahip olduğu ve bu durumun bazı öğrencilerin fizyolojik gelişimleri açısından önemli sorunlar oluşturabileceği tespit edilmiştir. Ayrıca öğrencilerin çantasında ortalama 5.32 adet kitap ve ortalama 4.39 adet defter bulunduğu da tespit edilmiştir. Araştırma sonucunda öğrencilerin %63.5’inin beslenme çantasına; %87.8’inin suluk; %99.2’sinin kalemlik ve %2.4’ünün de resim çantasına sahip oldukları tespit edilmiştir.