Karma Yeme İki Farklı Metot ile Korunan Esansiyel Yağ Karışımı İlavesinin Kınalı Kekliklerde (Alectoris chukar) Performans ve Bazı Kan Parametreleri Üzerine Etkileri - Ciftci, Mehmet; Şimşek, Ülkü Gülcihan; Özçelik, Mehtap; Erişir, Zeki; Mutlu, Seda İflazoğlu; Kızılaslan, Anıl; Gungoren, Gulsah (My University, 2018)
Bu araştırma, entansif şartlarda yetiştirilen kınalı kekliklerin karma yemlerine bitkisel yağkarışımının (kekik, defne yaprağı ve portakal kabuğu) iki farklı yöntem ile stabil hale getirilerek ilaveedilmesinin performans ve bazı kan parametreleri üzerine etkilerini belirlemek üzere yürütülmüştür.Keklikler (n=750; 7 günlük yaş), her tekerrürde 50 hayvanın bulunduğu 5 tekerrürlü 3 grubaayrılmıştır. Araştırma grupları mısır soya esasına dayalı karma yemi tüketen Kontrol Grubu, temelyeme 200 ppm dozunda zeolite emdirilmiş bitkisel yağ karışımı ilave edilen Zeolit Grubu ve yinetemel yeme 200 ppm dozunda kapsüllendirilmiş bitkisel yağ karışımı ilave edilen KapsülGrup’larından oluşturulmuştur. Tüm gruplar başlangıç canlı ağırlıkları bakımından dengelenmiştir.Bitkisel yağ karışımı ilavesinin canlı ağırlık, canlı ağırlık artışı ve yemden yararlanma oranı üzerineetkisi önemli bulunmuştur (P<0.05). Yem tüketimi gruplar arasında benzerdir (P>0.05). Bitkisel yağkarışımı ilavesi kan trigliserit düzeyini önemli düzeyde azaltırken (P<0.05), yüksek yoğunluklulipoprotein (HDL) kolesterol ve vitamin D düzeylerini arttırmıştır (P<0.05). Serum glikoz, kreatin,ürik asit, kandaki üre azotu (BUN) ve üre düzeyleri bakımından gruplar arasında farklılık tespitedilmemiştir (P>0.05).Sonuç olarak; temel yeme bitkisel yağ karışımı ilavesinin kekliklerin performans ve kanparametreleri üzerine olumlu yönde etkisi olmuştur. Ancak stabilitenin sağlanması amacıylakullanılan yöntemler arasında önemli bir farklılık tespit edilememiştir.
Keywords: Biyoloji; Tıbbi Araştırmalar Deneysel; Veterinerlik